Poikkeusoloja ei heti ymmärretty

Tapaninvainiossa olevan R-kioskin yrittäjä ihmettelee, miksi jotkut ihmiset saattavat altistaa muita koronalle. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Kiinasta peräisin oleva koronavirus Covid-19 leviää ympäri maailmaa kasvavalla vauhdilla ja on keskuudessamme. Helposti tarttuvan viruksen leviämistä voi hillitä tehokkaasti pitämällä kädet puhtaana ja pysymällä muista etäällä. Koska tätä asiaa ei ole tiedetty tai sisäistetty, on koronaviruksen ollut helppo levitä.

Tapaninvainion Facebook-ryhmässä paikallisen R-kioskin kauppias peräänkuuluttaa kanssaeläjiltä yhteisvastuullista käytöstä.

-Pistää hieman vihaksi ja miettimään, että tänään on kioskilla asioinut jo ainakin kaksi ulkomailta saapunutta henkilöä, jotka ovat kertoneet olevan karanteenissa! Ja yksi oireeton kaupungin työntekijä, joka odottaa testin tuloksia. Pysykää nyt hyvät ihmiset siellä kotona ja mahdollistakaa meidän pysyä terveenä ja pitää palveluita auki, kauppias Inka Timonen viestitti viikko sitten.

Hän kertoo, että on ohjeistanut henkilökuntaansa käsien pesuun ja desinfiointiin THL:n ohjeiden mukaisesti.

-Desinfioimme myös kahvoja, maksupäätettä, termoksia jne. Mutta vastuu ei ole vain meidän, hän painottaa.

Facebookissa alkoi vilkas keskustelu, jossa patistetaan matkustajia noudattamaan valtion karanteenisuositusta.

-Näin välinpitämättömät ihmiset saavat aikaan ulkonaliikkumiskiellon kaikille. Hävetkää edes itsekkyyttänne, toteaa yksi keskustelija.

-Maanantaina kun tosiaan oli karanteeniasiat vielä vähän vaiheessa, asioin kioskilla naama ruskettuneena, pahoittelee toinen.

Osa viruksen kantajista saattaa sairastaa koronavirustaudin hyvin lieväoireisena kotona. Osa ei saa oireita ollenkaan, vaikka saisi tartunnan. Tauti voi olla etenkin ikääntyneille ja perussairaille kohtalokas.

Suomen valtio on lähettänyt matkustajille toissa lauantaista lähtien tekstiviestiä, jossa suositellaan, mutta ei määrätä maahan tulijalle 14 päivän kotikaranteenia. Suurpiirteisesti muotoiltuun viestiin on lisätty linkki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille. Sieltä ei mitenkään helposti löytynyt viestiin liittyvää lisätietoa ennen viime perjantaita. Silloin tiedotettiin, että matkustajaa velvoitetaan mahdollisuuksien mukaan pysymään kotikaranteenissa.

Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Kontaktit muihin voivat johtaa tartuntoihin.

Suomen hallitus on ottanut käyttöön poikkeusoloja varten säädetyn valmiuslain, jonka tarkoitus on turvata kansalaisia ja Suomea. Tähän asti kansalaiset ovat saaneet itse päättää kulkemisestaan. Tällä viikolla valtion ote kansalaisiinsa näyttää kiristyvän.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLinnunpönttöjä Viikin puista
Seuraava artikkeliKatri Tarkiainen innostaa villasukkaprojektiin: Pihlajamäen MLL valmistautuu juhlavuoteen