Ankeita aikoja

Viikossa maailma on muuttunut rajusti. Koronavirus on saanut aikaan käsittämättömiä muutoksia jokaisen arkeen. Reilun viikon aikana on lopetettu kaikki matkustelu, samoin kaikki harrastustoiminta ja tapahtumat ovat tauolla, kirjastot ovat kiinni, koululaisista valtaosa opiskelee kotona ja myös iso osa työntekijöistä tekee etätöitä. Ikääntyneemmät on määrätty karanteeniin kotiin. Kokoontumiskielto koskee kaikenikäisiä, jopa häitä ja ristiäisiä on siirretty edemmäs ja hautajaisiin saavat osallistua vain kaikkein lähimmät.

Lannistua ei silti pidä. Meidät suomalaiset tunnetaan sisukkuudestamme. Sitä tarvitaan näinä aikoina, kun epävarmuus tulevaisuudesta ja pelko sairastumisesta valtaavat mielen. Tarvetta on myös talkoohengelle, ne auttavat, jotka voivat. Auttamishenkeä onkin näkynyt paljon erityisesti somekanavilla. Samaan aikaan on kuitenkin ikäihmisiä, jotka pohtivat mistä saisivat apua ruokaostoksiin. He kun eivät verkkosivuilla surffaile, tai pääse somekanaviin käsiksi. Niinpä ainakin osan heistä on ollut pakko lähteä itse kauppaan.

Ikäihmisten lisäksi etenkin pienyrittäjät ovat nyt pahassa pulassa. Asiakkaat kaikkoavat, peruuttavat aikojaan ja työntekijöitä joudutaan lomauttamaan. Moni yrittäjä on täysin lamaantunut nopeista muutoksista ja pelkää konkurssia. Ellei asiakkaita tule, ei ole tulojakaan, mutta monet kulut juoksevat silti.

Meiltä toimituksesta kysytään vieläkö pääsee hammaslääkäriin, löytyykö jalkahoitajaa, ovatko kaikki kampaajat sulkeneet jo ovensa, tai löytyykö paikkaa, jossa vaihdettaisiin renkaat. Samoin on pohdittu, miten käy auton katsastuksen, entäpä ajokorttiin tarvittavan lääkärintodistuksen saannin. Mikä kauppa tai ravintola toimittaisi ruokaa kotiin? Autamme jos osaamme. Neuvomme myös katsomaan lehdestämme, mitkä yritykset ilmoittavat palveluistaan ja kenties muuttuneista aukioloistaan. Yleensä osaamme antaa lähiyritysten tiedot, nyt mekään emme tiedä keillä kaikilla on ovet avoinna. Jotta lähipalvelut säilyisivät näiden vaikeiden aikojen ylitse, kannattaisi kaikkien siihen kykenevien käyttää niitä hyväksi.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliAuttavia tahoja
Seuraava artikkeliLinnunpönttöjä Viikin puista