Auttavia tahoja

Perjantaina Malmitalon puiston sivussa oli väkeä jonottamassa ruokakassin saantia. Kuva Teija Loponen

Koronavirus ja siihen liittyvät jatkuvasti muuttuvat määräykset aiheuttavat paljon epätietoisuutta. Apua on tarjolla niin senioreille kuin koululaisillekin.

Kaupunki lisää neuvontapalveluja ikääntyneille. Seniori-infon palveluaikaa laajennettiin, jotta ikäihmisten ja läheisten tarpeisiin pystytään vastaamaan paremmin. Seniori-info palvelee arkisin kello 9–18 puhelimitse numerossa 09 310 44556 ja chatissa osoitteessa www.hel.fi/seniorit. Huolen ikääntyneen tilanteesta voi kertoa myös sähköisesti huoli-ilmoituksella edellä mainitussa verkko-osoitteessa.

Yli 70-vuotiaita kehotetaan välttämään kontaktia muiden ihmisten kanssa ja pysymään kotona.

Riskiryhmien suojelemiseksi vierailut sairaaloissa sekä kaikissa asumispalveluissa on kielletty. Läheiseen kannattaa olla yhteydessä puhelimella tai etäyhteydellä.

Helsingin kouluissa ja lukioissa siirryttiin viime viikolla kotiopiskeluun, mutta tästä viikosta lähtien 1-3-luokkalaiset saavat myös halutessaan mennä kouluun.

Puhelinneuvonta vastaa koulunkäyntiin liittyviin kysymyksiin numerossa 09 310 10025. Palvelua saa arkisin kello 9–18. Ruotsinkielistä opetusta koskeviin kysymyksiin vastataan numerossa 09 310 10027 samoina palveluaikoina. Kouluruokaa saavat kaikki siihen ilmoittautuvat.

Oppilashuollon henkilöstö palvelee perusopetuksen oppilaita ja huoltajia myös verkossa: Jelppii.fi-sivuston chat on avoinna arkipäivisin kello 10–16.

Kouluilla ei ole antaa kaikille oppilaille tietokoneita kotiin. Helsingin Pelastakaa Lapset tarjoaa apuaan ensisijaisesti ysiluokkalaisille tietokonetta tarvitseville. Hakulomake on ladattavissa Helsingin Pelastakaa Lasten kotisivuilta, https://helsinki.pelastakaalapset.fi.

Seurakunnan työntekijät on valjastettu puhelimen äärelle ja heille voi soittaa mieltä painavissa asioissa. Kaikki tapahtumat kirkoissa on peruutettu, mutta Ala-Malmilla Pekanraitti 16:sta toimii Varustamo, joka jakaa valmiita hätäapuruokakasseja niitä tarvitseville arkisin.

-Olemme saaneet päivittäin yli 1500 kassia koottua kauppojen ylijäämäruoista ja joidenkin tuotantolaitosten suorista lahjoituksista. Kasseja jaetaan eri puolilla kaupunkia ja luonnollisestikin niitä tarvittaisiin vielä enemmän, kertoo Malmin Varustamon koordinaattori, diakoniapäällikkö Mare Kinanen.

Kasseja jaetaan ainakin toistaiseksi, ellei valtiovalta päätä kieltää toimintaa.

-Toivomme, että kasseja hakevat vain niitä tarvitsevat ja tässäkin voidaan käyttää naapuriapua hyväksi. Kasseja annetaan vain yksi per hakija.

Kinanen muistuttaa, että ruokakassijonoissa pitää muistaa turvavälit, muutoin jakelupiste saatetaan sulkea.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanilan aseman aitoja korotetaan
Seuraava artikkeliAnkeita aikoja