Katri Tarkiainen innostaa villasukkaprojektiin: Pihlajamäen MLL valmistautuu juhlavuoteen

– Tämä on iloista tekemistä, iloisten ihmisten kanssa, toteaa MLL:n villasukkahanketta innolla kehittänyt Katri Tarkiainen. Kuva Teija Loponen

Mannerheimin Lastensuojeluliitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta.  Juhlavuosi näkyy jo nyt näyttävästi valtakunnallisesti sekä syksyllä myös paikallisesti alueellisten yhdistysten toiminnassa.

Koillis-Helsingissä on useita MLL:n paikallisyhdistyksiä, jotka tulevat järjestämään myös omaa juhlaohjelmaansa.

-Jokainen paikallisyhdistys on omanlaisensa. Toiset toimivat aktiivisesti ja toiset pyörittävät ehkä vain perhekahviloita. Kaikki kuitenkin toimimme lasten ja lapsiperheiden hyväksi, pääsääntöisesti vapaaehtoisten voimin, kertoo vuonna 1992 perustetun MLL Pihlajamäen hallituksen puheenjohtaja Katri Tarkiainen.

-Meillä Pihlajamäessä on nyt panostettu tähän vuoteen monin tavoin. Olemme muun muassa juuri uudistaneet nettisivumme, tehostaneet Facebook -sivujen käyttöä ja avanneet Instagram-tilin.

MLL Pihlajamäki toimii Pihlajamäen lisäksi Pihlajistossa ja Viikinmäessä. Yhdistyksellä on viikoittain kaksi perhekahvilaa, toinen Salpausselän ja toinen Maasälvän leikkipuistossa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden toiminta on peruttu ainakin pääsiäiseen saakka.

-Meillä piti olla maaliskuussa myös todella suosittu ja laajalti tunnettu lastenvaatekirpputorimme Pihlajamäen ala-asteella. Sekin jouduttiin valitettavasti perumaan. Tuo tapahtuma on meidän tärkein varainkeruuhankintamme. Nyt joudumme vähän pohtimaan, miten saamme varat riittämään kaikkiin asioihin ja etenkin koko perheen juhlatapahtuman järjestämiseen. Me järjestämme perinteisen kevätriehan toukokuussa, mutta nyt myös sen järjestämistä joudumme miettimään. Lisäksi lahjoitamme koulujen kevätjuhlaan kolmasluokkalaiselle osoitetun Kiva kaveri-leffalippustipendin, jaamme ekaluokkalaisille heijastimet ja olemme mukana tai osallistumme pienin sponsoroinnein erilaisiin alueidemme yhteisiin tapahtumiin.  Järjestämme myös lapsiperheille pikkujoulut leikkipuistossa, Tarkiainen listaa.

Käsityöammattilaisena Katri Tarkiainen innostui juhlavuoden ideointipajassa esille tulleesta MLL:n omasta villasukkamallista ja lähti kehittelemään sen ohjeistusta yhdessä MLL:n keskusjärjestön kanssa.

-Idea ei ole minun, mutta olen ollut hankkeen kätilö. Ajatuksena on, että kuka vain voi kutoa MLL:n ohjeilla sukat omalle perheelleen tai antaa ne lahjaksi tuttujen lapsille tai lahjoittaa yhdistyksen kautta erilaisiin kohteisiin. Ehdin jo ennen koronaa pitää yhden neuleillan ja käydä Maasälvän leikkipuistossa esittelemässä ideaa ja ohjeet löytyvät myös yhdistyksemme kotisivuilta ja Facebookista MLL 100 villasukkien omasta ryhmästä. Sinne kovasti toivoisin tietoja siitä, paljonko sukkia on kudottu ja mihin niitä lahjoitettu, Katri kertoo esitellessään tekemiään lasten ja aikuisten MLL-sukkia.

Katri Tarkiainen toteaa, että sekin MLL:n toiminnassa on niin mahtavaa, että erilaisia ideoita voi kuka vain tehdä ja niitä toteutetaan sitten vapaaehtoisten innostuksen mukaan.

-Meillä on Pihlajamäen yhdistyksessä yhteensä 130 jäsentä, joista yhdeksän on hallituksessa. Meidän jäsenten tai vapaaehtoistenkaan ei tarvitse olla lapsiperheitä, vaan mielellämme otamme vaikkapa perhekahviloihin tai tapahtumiin avuksi eläkeläisiä tai opiskelijoita, jotka haluavat toimia lapsiperheiden kanssa, puheenjohtaja muistuttaa.

Tarkiainen kertoo itse muuttaneensa Pihlajamäkeen vuonna 2011, eikä silloin tutustunut kuin lähinnä lähinaapureihin.

-Vuonna 2014 syntyi esikoisemme ja silloin lähdin ensin MLL:n perhekahvilaan osallistujaksi, sitten vapaaehtoiseksi ja 2017 lähtien hallitukseen.

Vuodesta 2018 MLL Pihlajamäen puheenjohtajana toiminut Katri

kertoo, että vaikka harrastus vie aika lailla aikaa, se myös antaa paljon.

-Esimerkiksi meidän aina joulun alla toteutettava MLL:n ja SPR:n yhteinen nettikeräys vähävaraisten lapsiperheiden ruokalahjakortteihin tuottaa aina hurjasti iloa. Viime joulunakin tämän alueen lapsiperheille saatettiin jakaa peräti 60 70 euron arvoista ruokalahjakorttia. Perheet valitsee kaupungin Lapsiperheiden sosiaaliohjaus ihan jo tietosuoja-asioiden vuoksi.

Samaten Katri kertoo, kuinka lasten ja aikuisten iloiset ilmeet erilaisissa MLL:n tapahtumista on kiva palkka ahkeroinnista.

-MLL:n toiminnasta saa hyvän mielen, tutustuu uusiin ihmisiin sekä pääsee vaikuttamaan asioihin, joilla on merkitystä myös omien lasten elämään ja arkeen, Tarkiainen tiivistää.

Vapaaehtoisia tarvitaan mukaan sekä perhekahviloita pyörittämään, että projektiluonteisin asioihin.

-Kirpputorille on helppo saada vapaaehtoisia, sillä he saavat jäsentemme lailla sekä myyntioikeuden, että etuosto-oikeuden.

Muutoin esimerkiksi perhekahviloiden vetäjien saannissa on joka vuosi haasteensa, vaikka tehtävä ei sinällään ole kovinkaan vaativa. Lähinnä se on aamupalan esille laittoa ja tulijoiden toivottamista tervetulleeksi. Jos sellainen kiinnostaa, niin saa ilomielin ilmoittautua mukaan, yksin sitäkään ei tarvitse tehdä, Katri huomauttaa.

Yhteystiedot löytyvät MLL Pihlajamäen kotisivuilta.

Teija Loponen

MLL:n juhlavuosi huipentuu lokakuun 4. päivä pidettäviin lastenjuhliin.

Edellinen artikkeliPoikkeusoloja ei heti ymmärretty
Seuraava artikkeliLääkitys käyttöön astmaatikot ja allergikot