Puiden kaadon kevät

Viikin puunkaadot
Viikin Raide-Jokerin rakentamiseen valmistauduttiin jo kaatamalla puita. Kuva Jani Jakonen

Tänä keväänä on kaadettu puita ennätyksellisen monissa paikoissa Koillis-Helsingissä. Osa kaadoista liittyy vuosittaisiin metsänhoitosuunnitelmiin, osa rakentamiseen.

Viikissä on Raide-Jokerin rakentamisen alta kaadettu runsaasti puita Viikintien eteläpuolella. Puita on kaadettu entisen rautatielinjauksen ratapenkereellä ja Viikinojan puron ylittävän sillan luona. Viikin kautta Herttoniemen satamaan aikoinaan kulkeneen tavarajunaradan kiskot on purettu vuosia sitten.

Puiden kaato on tehty Raide-Jokerin rakentamista ennakoiden jo nyt, jotta lintujen pesimäkausi ei ehdi alkaa. Pikaraitiotien rakentamisen on määrä alkaa ensi kesäkuussa. Raide-Jokerin lähestymisestä näkyi konkreettisia merkkejä katukuvassa jo viime kesänä, kun esimerkiksi Prisman edustan kadulla tehtiin maaperätutkimuksia.

Suurmetsäntien varressa on samanlaisia runkokasoja kuin Viikissä. Aivan pääradan tuntumasta kaadettu koivikko ja muutkin puut on poistettu Fallkullan kiilaan tulevan kerrostaloalueen alta.

Fallkullan kiilaan on nousemassa asuntoja noin 1300 asukkaalle. Rakentamisen vaikutukset näkyvät paitsi Suurmetsäntien varressa, myös keskemmällä Tapanilassa, josta muun muassa liikuntapysäköintipaikka tulee asuinrakentamisen vuoksi siirtymään toisaalle. Sieltäkin puolelta puita harvennetaan.

Puuvyöhyke on harventunut reippaasti lisäksi Malminkaarella, josta raivataan uutta tieyhteyttä Malmin lentokentälle yhden kesäviikonlopun konserttiväkeä palvelemaan. Puita on varmasti tarpeen kaataa myös Tattariharjuntien puolen tulevalta konserttiväylältä. Tattariharjuntie on menettänyt jo aiemmin puustoaan Tattarisuon teollisuusalueen ympäriltä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliValokeilassa Koillinen – Lasten ajatuksista syntyi näytelmä
Seuraava artikkeliPääsiäisen aikoja Wanhassa Puistolassa