Siltakuusi haluaa kuusi kerrosta

Siltalanpuistoon tuhatkunta uutta asukasta tuova kaava sai lainvoiman maaliskuussa 2015. Puiston reunoja on kaavoitettu rakentamiselle noin 4,5 hehtaaria. Puistoksi jätettiin noin 6,5 hehtaaria. KUVAAJA PIRJO PIHLAJAMAA

Rakennustyömaana olevan Siltalanpuiston eteläosassa alkaa yksi alueen näyttävimmiksi kohoavista työmaista, kunhan vireillä oleva rakennuslupa on allekirjoitettu.

Kyseessä on Pläsinpellonkuja 2:een suunniteltu kuusikerroksinen asuintalo ja sen piharakennus ja autosuoja. Rakennuslautakunta on käsitellyt lupa-asiaa eilen.

Lupaa on hakenut kohteen rakennuttava As Oy Helsingin Siltakuusi, joka on Avain Asumisoikeus Oy:n perustama yhtiö. Vajaan puolen hehtaarin kokoisen tontin arkkitehtuurista vastaa Arkkitehtipalvelu Helsinki.

Siltakuuden kerrostaloon on tulossa 61 asumisoikeusasuntoa, joiden keskikoko on 55,5 neliömetriä. Tontilla on rakennusoikeutta kaikkiaan 4 000 neliömetriä.

Siltakuusi on valmis antamaan 84 694 euron vakuudet, jos se saa luvan aloittaa rakennustyöt ennen rakennusluvan lainvoimaisuutta. Yhtiö haluaa aikatauluttaa rakentaminen samaa kokonaisuutta olevan viereisen kiinteistön kanssa, jolla on jo viime vuoden lopulla saatu rakennuslupa.

Asemakaavassa rakennus on osin viisikerroksinen, mutta nyt halutaan poikkeusluvan turvin tehdä viidennen päälle kuudes kerros, johon on sijoitettu asuntoja ja konehuoneita.

Perusteluna poikkeamiselle on rakennuksen arkkitehtoninen ilme ja voimakkaan muotoisen katon alle jäävän tilan hyödyntäminen.

Talon harjakatosta on tulossa vaaleanharmaa. Ulkoseinät on koristevärejä lukuun ottamatta rapattu pääosin valkoisella.

Parvekkeiden puupaneelitaustat maalataan keltaiseksi ja ruukunpunaiseksi, ranskalaisten parvekkeiden taustaseinät ovat ruskeaa julkisivulevyä.

Talon toisesta rapusta kuljetaan irtaimistovarastoon, joka toimii hädän hetkellä 106 ihmisen väestösuojana.

Asuinrakennus, autokatos ja piharakennus ylittävät sallitun rakennusalueen rajan paikoin noin 1,8 metristä 4,5 metriin.

Asemakaavoittaja on puoltanut poikkeamisia. Naapureillakaan ei ole ollut huomautettavaa hankkeesta.

Pysäköinti on Tapaninkyläntien puolella. Yhteensä 40 autopaikasta 19 on avo- ja 21 katospaikkoja. Autokatoksessa on viherkatto ja Tapaninkyläntien puolen seinässä köynnöksiä.

Polkupyörille tulee 70 paikkaa piharakennukseen, 40 pyöräkatokseen ja 14 taivasalle.

Taloyhtiön autopaikkojen määrää on laskettu kaupunkisuunnitteluviraston vuonna 2015 tekemän ohjeen mukaisesti. Sen perusteella autopaikkoja tarvitaan 40, koska lähimmälle runkolinjan pysäkille on alle 600 metriä. Asemakaavan mukaan paikkoja pitäisi olla 44.

Uudessa yleiskaavassa nykyinen runkolinja tosin on merkitty raiteille, eikä se enää kulkisi Siltamäen ohitse, vaan se on linjattu kääntymään Malmin sairaalan luota länteen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMalmin pelastusasema parakkiin, edessä muutto Rajavartiolaitoksen tiloihin
Seuraava artikkeliSiltamäen Korttelitupalaisten tunteita: Vanhukset jätetään heitteille