Siltamäen Korttelitupalaisten tunteita: Vanhukset jätetään heitteille

Apuvälineiden avulla kulkevat ikäihmiset eivät kovin pitkälle kodistaan pääse. Taksimatkojakin saa varsin rajoitetusti. KUVA TEIJA LOPONEN

Siltamäen Korttelitupa täyttää pian 10 vuotta, mutta kovin juhlavissa tunnelmissa eivät tupalaiset ole. Ensin kaupunki heitti heidät pihalle kesken sopimuskauden päiväkodin tiloista ja nyt alta menee seurakuntakoti.

-Kaupunki puhuu kauniita ikäihmisten huolenpidosta ja siitä, että vanhukset täytyy saada pysymään vireinä. Silti mitään käytännön apua emme ainakaan täällä Siltamäessä saa, korttelitupalaiset huomauttavat.

Tuvan emännistä Kirsti Latva toivoo, että kaupunki voisi joko vuokrata seurakuntakodin kaikkien siltamäkeläisten yhteiseksi kerho- ja asukastilaksi, tai että seurakunta ja kaupunki yhdessä jatkaisivat siellä toimintaa.

-Emme me seurakunnalle ole katkeria, hehän antoivat meille tämän katon päämme päälle ja olemme saaneet kokoontua täällä jo useamman vuoden, huomauttaa tuvan emäntiin lukeutuva Helena Päätalo.

-Mutta jos seurakunnalle aiheutuu tästä 30 000 euron vuosikulut, niin paljonkohan meidän kävijöiden kirkollisveroista koostuu?, pohtii joku radikaalimmin asiaa ajatteleva.

-Totuushan on, että moni meistä käy täällä Korttelituvan lisäksi seurakunnan päiväpiirissä ja messuissa. Jos ei seurakuntakotia ole, ei täältä vanha ihminen kauemmas pääse. Puistolan kirkolla on hankala mäki noustavana ja Tapanilaan ei kulje mikään linja lähelle. Kotiinhan tässä sitten jäädään, huomauttaa Pirkko Salmi.

95-vuotias Kirsti harmittelee, että kotona on todella tylsää olla yksin. Hänelle on seuran lisäksi tärkeää saada kerran kuussa lämmin lounas ja lisäksi on vielä soppakirkkokin. Korttelituvasta voi saada mukaan valmiita leipiä, jos niitä jää yli.

-Bussilinjat muuttuvat syksyllä ja sitten ollaan entistä enemmän motissa. Tänne tuvalle kun tulee, niin samalla reissulla käy apteekissa ja kaupassa, siksi tämä sijainti on niin oleellisen tärkeä, parikin rouvaa huomauttaa.

Edellisen kerran kun Korttelitupa jäi koditta, tarjolla oli Siltamäen palvelukeskuksen tiloja, joihin järjestettiin bussikuljetuskin.

-Eihän se toiminut, eivät vanhukset pysty tulemaan ulos tietyllä kellonlyömällä päästäkseen kyytiin ja poiskin sieltä tuotiin vain tiettyyn aikaan. Se hiipui kasaan, tietää Päätalo.

Toinen vaihtoehtopaikka oli Suutarilan monitoimitalo, jonka nuorisotiloihin olisi voinut päästä päivällä.

-Ei sinne jaksa täältä ostoskeskuksen toiselta laidalta kävellä, vaikka kuinka onkin tasainen tie. Meillä kun on keppejä, rollaattoreita ja pyörätuoleja apuvälineinä, niin ei se kulkeminen niin helppoa ole kuin nuoremmilla, rouvat huomauttavat.

-Kyllä me olemme tosi pettyneitä, ellei kaupungin puolesta tänne Siltamäkeen mitenkään panosteta. Heitteille meidät on jätetty! Se on varmaan nostettava nyt oikein kansanliike tästä tila-asiasta, ovat tuvan viitisenkymmentä kävijää keskuudessaan päättäneet.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSiltakuusi haluaa kuusi kerrosta
Seuraava artikkeliNäyttelijä Markku Huhtamolla taidenäyttely