Marja-Leena Kajanderin ensinäyttely Somerolla

kesätuuli
Kesätuuli, sekatekniikka puulle. Kuva Marja-Leena Kajander

Pukinmäkeläisen Marja-Leena Kajanderin taidenäyttely avautui maanantaina Somerolla. Marja-Leenan eli Meenan taiteen lisäksi entiseen liiketilaan pystytetyssä näyttelyssä on mukana myös lastenlasten puukansaa ja paikallisen käsityöläisen töitä.

-Olen pitkään haaveillut omasta näyttelystä ja nyt vaan oli sen aika. Olen jo muutaman vuoden opiskellut maalaamista tavoitteellisesti. Toki alkuperäinenkin koulutukseni viittaa taiteen tekemiseen, mutta siinä materiaalina oli tekstiili. Kaikissa erilaisissa työtehtävissäni visuaalisuus on ollut merkittävässä osassa ja tehtäviini on liittynyt paljon myös yhteistyötä Suomen merkittävien taidelaitosten kanssa, kertoo Marja-Leena Kajander.

Alun perin Meenan ajatuksena oli järjestää näyttely syksyllä Helsingissä.

-Nyt koronan tähden joka paikkaan on kuitenkin todella paljon hakijoita. Sitten silmiini osui täällä kesäpaikkakunnallamme sopiva tyhjä tila. Omistaja suostui vielä maalaamaan seinätkin, joten se oli sillä selvä, Meena iloitsee.

Koska taulut ovat vain seinillä ja tilaa on melkoisen paljon, pyysi hän kimppaan paikallisen emännän ja lampolan pitäjän, monitoiminaisen Sari Witkan. Oitis ideasta innostunut Sari tuo tilaan muun muassa lampaan nahkoja ja upeita kasvivärjätyistä kotimaisen lampaan villoista tehtyjä kudonnaisia.

Näyttelyssä esillä olevat maalaukset ovat pääasiassa uusia, vuoden sisällä maalattuja.

-Moniin maalauksiin on ilmestynyt puu. Mitäköhän se kertoo minusta tai tästä ajasta, Meena pohtii.

-Ihan omaa juttuani on tekstiilin yhdistäminen maalaukseen, siinä yhdistyy tekstiilitaustani maalaamisen intohimoon.

Someron näyttelyssä on esillä myös Meenan pojanpoikien puu-ukkoja, viherlaaksolaisia.

-Viherlaakso on yhteiskunta, johon siirtyvät kaikki meidän yhteiskuntamme asiat, aivan mahtavaa yhteiskuntaoppia. Alvar on nyt yhdeksän ja Vilho täytti juuri 12 v. Minusta nuo puu-ukot edustavat aivan mieletöntä mielikuvitusta ja myös vaativaa tekemistä.

Meena kertoo, että viherlaaksolaiset otettiin mukaan erityisesti lapsikävijöitä ajatellen. Mutta poikien mukaan näyttely sopii myös aikuisille.

-Minulle tulee siitä mieleen Sammy Babitzinin kappale Nukkeshow, Marja-Leena Kajander toteaa.

Näyttelyssä on lisäksi tarjolla ohjelmaa. Tänään 7.7. klo 18 Kitara soi muun muassa Antti Kajanderin uuden levyn maistiaisia, pe 9.7. klo 13 Marja-Leena Kajander puhuu aiheesta: Taide sisustuksessa, miten valita taidetta kotiin tai yrityksen tiloihin. La 10.7. klo 12.30 Sari Witka esittelee huovutusta – sormet villassa, ja ti 13.7. klo 17 vuorossa on Vällyt – sisustukseen ja lämmikkeeksi, siinäkin esittäjänä Sari Witka.

Teija Loponen

Hyvän olon maalauksia 1.-18.7. joka päivä klo 12-19 Joensuuntie 25, Somero.

Edellinen artikkeliLoman aika
Seuraava artikkeliSuutarinkylän peruskoulun pihoja kunnostetaan