Grande Finale Malmilla

Tiinan ja lasten taidetaival Kankarepuistossa päättyi

Jakomäen Kankarepuiston lasten taidenäyttely Grande Finale Malmitalossa on hieno päätös lasten ja apurahalla taiteilijaresidenssiä Kankarepuiston leikkipuistossa pitäneen Tiina Hallakorven yhteistyölle.

– Grande Finale eli Suuri loppunäytös viittaa siihen, että kyseessä on tämän lukukauden viimeinen taidenäyttely kun koulut loppuvat ja leikkipuistojen iltapäivätoiminta lakkaa kesäksi. Samalla minun kolmevuotinen apurahakauteni Kankarepuiston residenssi- eli vierailevana taiteilijana loppuu. Aloitin 2019 syksyllä Suomen kulttuurirahaston työskentelyapurahalla ja lopetan toimintani nyt tämän näyttelyn myötä, kertoo Tiina Hallakorpi haikeana.

Residenssitaiteilijan työhön on kuulunut ideoida ja toteuttaa sekä vetää työpajoja leikkipuistossa lapsille ja järjestää taidenäyttelyitä ja avajaisia. Jokaisen näyttelyn avajaisia on vietetty juhlavasti, on kutsuttu vieraita, pidetty puheita, leikattu nauha ja nautittu tarjoilusta.

Koronan takia näyttelyt ovat ensimmäistä vuotta lukuunottamatta olleet pääsääntöisesti leikkipuistossa. Nyt taitelijaporukka pääsi kuitenkin oikein kulttuuritaloon tuomaan esille kahden eri työpajan töitä.

Toinen teoskokonaisuus on nimeltään Ikuinen rakkaus universumissa ja löytyy aulan seinältä. Toinen kokonaisuus on Kolmen elämän perhosten tanssi, joka näky aulaan parvelta ripustettuna. Nimet ovat lasten itsensä keksimiä.

Oonasta on ollut tosi mukavaa käydä Tiinan työpajoissa taiteilemassa. Hän pitää erityisesti vesiväreillä maalaamisesta ja teki näyttelyyn turkoosi-pinkin perhosen. Perhoset taustalla. Kuva Teija Loponen
Lasten taidetta Malmitalon aulassa.

– Ikuinen rakkaus universumissa -idea lähti siitä, että lapset usein piirtelevät sydämiä ja kirjoittelevat sanaa LOVE. Projektissa ykköset maalasivat sydämiä, kakkoset kirjoittivat ja maalasivat sanaa LOVE tai rakkaus ja kolmosilta kysyttiin että mitä se rakkaus on. Värit sai valita itse, valaisee Hallakorpi.

Perhoset olivat lasten oma idea. Ne on maalattu toiselta puolelta akryyliväreillä ja toiselta öljyväriliiduilla ja lopuksi laminoitu. Jokainen sai tehdä juuri sellaisen perhosen kuin itse halusi.

– Teosten tulee yleensäkin olla sellaisia, että ne saa yhdellä työpajakerralla valmiiksi. Ja nuoret 7–9 vuotiaat taiteilijat saavat tietysti aina teokset itselleen, vaikka ovatkin ensin näyttelyissä, kertoo Tiina Hallakorpi.

Malmitalossa vietettiin Grande Finalen avajaisia toukokuun viimeisenä päivänä. Avajaisissa kuultiin talon kulttuurituottaja Joni Käenmäen tervetuliaispuhe, Suomen Barokkiorkesterin konserttimestarin Anthony Marinin esittämää musiikkia ja tietoa siitä, mitä barokki tarkoittaa. Hän myös paljasti, että barokkiviulun kielet on tehty lampaan suolesta ja iloitsi siitä, että sai niin ison joukon kanssataiteilijoita kuulijoiksi.

Koska osana leikkipuiston työyhteisöä toimineen taiteilijan projekti nyt päättyi, sai Tiina muistoksi leikkipuiston lasten tekemän ison kortin, työntekijöiltä kukkia, upean itse kudotun villapuseron sekä Kankarepuiston perinneläksiäislahjan, joka tässä jääköön salaisuudeksi.

Muistamisten jälkeen olikin jo aika siirtyä herkkujen pariin.

Leikkipuiston työntekijöitä ilahdutti kovasti se, että Suurmetsän Lions klubi oli tullut ison ryhmän kulkuongelmassa apuun maksamalla tilausajobussin edestakaisin Jakomäestä Malmille. Ovelta ovelle pääsy helpotti huomattavasti turvallista matkantekoa.

Malmitalon näyttelyn ohella Kankarepuiston lapsilla on toinen taidenäyttely Jakomäen kirjaston lukusalissa. Se on nimeltään Värikkäiden käsien maailma ja esillä Malmitalon näyttelyn tavoin koko kesäkuun.

Teija Loponen

Tiina Hallakorpi koettiin tärkeänä osana leikkipuiston työyhteisöä ja niinpä häntä haluttiin myös muistaa läksiäislahjoin.
Anthony Marinin musiikkiesitys hiljensi lapset.
Edellinen artikkeliSiltamäen ala-aste jää unholaan
Seuraava artikkeliLuonnonkukkien päivänä retkeillään