Suutarinkylän peruskoulun pihoja kunnostetaan

suutarilan-koulu
Suutarinkylän peruskoulun yläkoulun pihalla on viihtyisän oloinen penkkialue. Kuvat Teija Loponen

-Pyörille runkolukittavat telineet, kulkureittejä paremmaksi, taidetta aitoihin ja seiniin sekä trampoliini ja muita liikkumismahdollisuuksia ulos, tällaisia toiveita Suutarinkylän peruskoulun oppilailta kertyi. Ihan kaikkea ei kuitenkaan toteuteta.

-Koululaiset tosiaankin osallistuivat suunnitteluun pelaamalla Link Design –palvelusuunnittelijoiden kanssa Koulumatkani-multimediapeliä, jonka he itse kehittivät yhdessä palvelumuotoilutoimiston kanssa. Pelin kautta kerättiin ideoita ja niistä suunnittelijat poimivat ideoita toteutettavaksi. Nyt suunnitelmat ovat päätöksentekovaiheessa ja loppukesästä ja syksyllä niitä päästään toteuttamaan, kertoo kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelu -palvelun projektisuunnittelija Henna Hovi.

Pelillä haluttiin parannusehdotusten lisäksi aktivoida oppilaita liikkumaan enemmän välituntien aikana ja lisätä tietoisuutta koulumatkaliikkumiseen liittyvistä valinnoista.

Hovi kertoo, että nyt toteutettavat asiat ovat osin väliaikaisia, mutta ideoita tullaan toteuttamaan lisää myös myöhemmin pysyvien kehityshankkeiden yhteydessä.

Oppilaiden toiveista tullaan toteuttamaan muun muassa runkolukittavat pyörätelineet, joita tulee sekä ala-, että yläasteen koulujen pihoille. Nyt moni kulkee bussilla pyörän sijaan, koska nykyisistä telineistä pyörät on helppo varastaa.

Istuskelualueita oli myös toivottu lisää ja sellaisia saadaan elokuun puolivälin jälkeen Kasarmintorilta.

-Kasarminkadulla ja -torilla on nyt Kesäkatujen yhteydessä puisia ”luotoja”, joissa voi istua ja leikkiä, sekä lisäksi niissä voi olla istutuksia piristämässä ympäristöä. Näitä luotoja tuodaan koulujen pihoille ja Töyrynummen tulevalle pihakadulle, paljastaa Henna Hovi.

Töyrynummen pihakadulle tullaan myös maalaamaan pysäköintiruudut.

Oppilaat kokevat betoniaidat ja seinät tylsiksi ja toivoivat niihin taidetta.

-Ajatuksena on, että oppilaat saisivat itse koristella pintoja maalaamalla, hankkeeseen palkataan taiteilija ohjaajaksi. Koriskentän parantaminen oli sekin oppilaiden toiveissa ja sitä kohennetaan muun muassa maalaamalla uudet viivat.

Koululaisilta tuli myös koulumatkojen suhteen toiveita alikulkujen valoista, kulkuväylien kunnosta ja reittien oikaisemisesta. Niitä ei ainakaan tässä vaiheessa toteuteta.

-Toivon, että opimme tämän kokeilun avulla lisää lasten ja nuorten suhteesta lähiympäristöön ja siitä, millä keinoin heitä voidaan kannustaa aktiiviseen arkiliikkumiseen, pohtii Henna Hovi.

Teija Loponen

Suutarinkylä pilottikouluna

  • Suutarinkylän peruskoulu valittiin viime vuonna pilottikouluksi Helsingin kaupungin Partnership for Healthy Cities -yhteistyöhön.
  • Bloomberg Philanthropies -säätiön tukemaan verkostoon kuuluu maailmanlaajuisesti 70 kaupunkia. Se toimii yhteistyössä Maailman terveysjärjestö WHO:n sekä Vital Strategiesin kanssa.
  • Verkoston kaupungit ovat sitoutuneet ehkäisemään muun muassa syöpää ja diabetesta vaikuttamalla elintapoihin ja -ympäristöihin.
  • Helsinki haluaa myös edistää lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia parantamalla koulumatkaturvallisuutta ja pyöräliikenteen olosuhteita. Hanke on osa kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.
Töyrynummen koululla toivotaan eritysesti muurin maalaamista ja myös pihan puolelle lisää värikkyyttä.