Malmin tornista 40 – Kovaa peliä kentällä

Edelleen vilkkaasti toimiva Malmin lentokenttä valmistautuu jouluun ristiriitaisissa ja epävarmoissa tunnelmissa. Kuva Raine Haikarainen

Helsingin kaupunki on sanonut yllättäen irti Malmin lentokentän käyttäjien vuokrasopimukset. Kaupungin toimet ovat herättäneet laajalti tyrmistystä.

Lentokentän alueella toimii aktiivisesti ilmailun kouluttajia, huoltoyrityksiä ja yhdistyksiä. Samoin yli 100-vuotias Suomen Ilmailuliitto, jonka tiloissa kokoontuu mm. partiolippukunta Tuulenkävijät. Adventin aattona nämä vuokralaiset saivat tylyn joululahjan. Kaupunki sanoi yllättäen vuokrasopimukset irti, vaati nopealla aikataululla purkamaan rakennukset ja uhkaa vielä sakoillakin. Samaan aikaan kentän tulevaisuudesta on vireillä useampia oikeusprosesseja. Eduskunnan edellyttämästä ilmailutoimintojen korvaavasta paikastakaan ei ole tietoa.

Malmin lentokentän yrittäjät ja ilmailutoimijat ovat toki aikaisemminkin tottuneet yllätyksiin vaalien alla. Vuonna 2004 – juuri ennen kuntavaaleja – silloinen kaupunginvaltuutettu Jan Vapaavuori vakuutti, että ”mitä Malmin lentokenttään tulee, asia ei ole tällä hetkellä lainkaan ajankohtainen” (Alueuutiset 17.10.2004). Samaan aikaan kaupunki kuitenkin valmisteli salassa kentän käyttösopimuksen irtisanomista, jonka vanha valtuusto toteutti viimeisessä kokouksessaan. Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja tunnusti jälkikäteen avoimesti, ettei asiaa haluttu tuoda käsittelyyn ennen vaaleja. Avointa kansalaiskeskustelua selvästi pelättiin. Vapaavuorikin myönsi myöhemmin, ettei ”esitys ollut loppuun asti harkittu” ja kyseessä oli ”turhaa kiirehtimistä herkässä asiassa.” (HU 23.1.2005)

Näyttää siltä, ettei kokemuksista ole kuitenkaan opittu. Päättäjät ja virkamiehet ovat vähät välittäneet kentän käyttäjien huolesta tai kaupunkilaisten mielipiteistä. Uudessa gallupkyselyssäkin helsinkiläisten enemmistö ilmaisi jälleen selvän tukensa toiminnan jatkumiselle.   Strategiapapereissa kyllä korostetaan vuorovaikutusta ja yrittäjyyden tukemista. Malmin kohdalla toimenpiteet ovat tukemisen sijasta kuitenkin olleet vaikeuttamista ja vähättelyä.

Vähättelylinjan yhtenä ilmentymänä on kaupungin viimeaikojen viestinnässään johdonmukaisesti käyttämä ilmaisu ”Malmin entinen lentokenttä”. Sanavalinta on selkeän tarkoitushakuinen ja sillä pyritään arvonkieltämiseen sekä mielikuvien muokkaamiseen. Ilmaisu on hämmentävä, koska Malmi on kuluvana vuonna ollut pitkiä aikoja Suomen vilkkaimmin liikennöity lentokenttä. Uutiset kuolemasta ovat olleet siis vahvasti liioiteltuja.

Kaupungin edustajien on hyvä muistaa, että lentokenttä on entinen vasta sinä päivänä, jona se viranomaisten toimesta lopullisesti suljetaan. Malmin kohdalla se olisi samalla päivä, jolloin Helsinki siirtyisi historiattomampien, vaikeammin saavutettavien, yksimuotoisempien, huonommin toimivien ja – suoraan sanoen – vähemmän kiinnostavien kaupunkien joukkoon. Ensi kevään kuntavaaleissa päätetään, nähdäänkö Malmin elävällä lentokentällä tuo päivä, vaiko ei.

Raine Haikarainen

Edellinen artikkeliTunnukseton loukku sai satimeen: Longinojan saukko ui jälleen
Seuraava artikkeliTapaninvainioon aiotaan tehdä arvokas leikkipuisto vuonna 2022