Tapaninvainioon aiotaan tehdä arvokas leikkipuisto vuonna 2022

tervapääsky
Asukkaiden kokoontumistilanakin toiminut Tervapääskyn leikkipuistorakennus on kadonnut maisemasta. Puiston kunnostus siintää vuodessa 2022. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Tapaninvainion aluepuistoon on tarkoitus rakentaa tulevaisuudessa lapsille uusi leikkialue, johon kuluu euro poikineen. Suunnittelualueena on aluepuistossa oleva suosittu leikkipaikka, josta kaupunki hävitti yllättäen reilu kolmikymppisen leikkipuistorakennuksen. Se ehti olla paikallaan vuodesta 1988.

Vielä helmikuussa puiston tulevaisuutta käsittelevässä asukasillassa puistomuutosten hinnaksi arvioitiin noin 500 000 euroa. Suunnittelun edetessä veronmaksajien lompakosta on päätetty puristaa lähemmäs 800 000 euroa.

Jos summaan laskee vielä valtion verokirstuun kierähtävän arvonlisäveron, on hintalapussa jo liki miljoona euroa. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi suunnitelman joulukuun alun kokouksessaan.

Voimassa olevassa asemakaavassa Tervapääskynpolun ja Tapaninvainiontien välissä oleva leikkialue on puistoa. Koko Tapaninvainion aluepuisto on kooltaan liki kolme hehtaaria.

Nyt hyväksytty puistosuunnitelma koskee noin 1,7 hehtaarin aluetta, jonne on tarkoitus rakentaa omat leikkipaikat pienille ja isommille lapsille. Puistoraitteja ei muuteta, ja puiston vehreys aiotaan säilyttää.

Urakassa on tarkoitus muotoilla maastoa kesällä puretun leikkipuistorakennuksen kohdalta. Maahan muovataan kumpare, joka suojaa viereistä asuintonttia suoralta näköyhteydeltä. Kumpareelle istutetaan puita ja pensaita.

Puiston nykyiset toiminta-alueet säilyvät, mutta vanhat leikkivälineet poistuvat. Pienten lasten leikkipaikalle tuodaan keinuja, hiekkalaatikko ja pieniä kiipeilyvälineitä. Isompien lasten puolelle tulee kiipeily- ja tasapainorata, jotka sijoittuvat rinteeseen puiden keskelle. Leikkialueita ei aidata.

Osa hiekkakentästä asfaltoidaan koripallon heittopaikaksi. Kahluualtaaseen ei tule jatkossa vettä, vaan siitä rakennetaan potkulautatemppuja harjoittelevien lasten skuuttausrata. Liikuntavälineille rakennetaan varasto. Puiston valaistusta ja penkkejä lisätään ja leikkipaikkojen kumiturva-alustat uusitaan. Laululinnuntien puolelle tulee liikuntavälineitä.

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen mukaan puiston muutostyö ei ole vielä ensi vuoden budjetissa, vaan urakan aika on aikaisintaan vuonna 2022.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMalmin tornista 40 – Kovaa peliä kentällä
Seuraava artikkeliSairaalan sivurakennuksen korjaus sujui piikki auki