Malmin lentoaseman päällikkö ammuttiin alas 80 vuotta sitten: Malmilla paljastettiin Kalevan muistolaatta

kalevan muistotaulu
Stig Fagerstedtin valmistama tapahtuman 80-vuotismuistotaulu julkistettiin 11.6.2020 Helsinki-Malmin lentoasemalla. Kuva Malmin lentoaseman ystävät

Aero Oy:n Ju-52 -matkustajakone Kaleva ammuttiin alas 80 vuotta sitten Suomenlahdella, kun se oli 14.6.1940 matkalla Tallinnasta Malmin lentokentälle. Helsinki-Malmin lentoasemalla julkistettiin tapahtuman muistotaulu viime torstaina.

Kaleva lähti Tallinnasta kohti Malmin lentoasemaa viimeiseksi jääneellä lennollaan. Miehistönä oli suomalainen lentokapteeni Bo von Willebrand ja radisti Tauno Launis. Lentokapteeni von Willebrand oli tuolloin myös Suomen Ilmailuklubin, nykyisen Ilmailuliiton, hallituksen jäsen ja Helsinki-Malmin lentoaseman juuri nimitetty päällikkö. 

Kaksi neuvostoilmavoimien SB-2 -pommikonetta ampui aikataulun mukaisella lennollaan olleen Kalevan alas Kerin saaren lähistöllä.

Matkustajina oli kaksi saksalaista liikemiestä, kaksi Ranskan lähetystön diplomaattista kuriiria, yksi ruotsalainen, yksi amerikkalainen ja yksi virolainen. Kaikki koneessa olleet saivat surmansa.

Amerikkalainen kuriiri oli tiettävästi kuljettamassa Yhdysvaltain salakoodeja turvaan Neuvostoliiton uhkaamasta Virosta, ja yksistään ranskalaisilla tiedetään olleen mukanaan yli 120 kiloa arvokasta kuriiripostia. Asiakirjat sekä Baltian maiden neuvostomiehityksen valmisteluihin liittynyt salainen liikennesaarto lienevät olleet Kalevan alas ampumisen syy. Ajankohta oli juuri hieman ennen Viron ”sosialistista vallankumousta” ja liittämistä Neuvostoliittoon.

Kaleva oli ehtinyt olla ilmassa vain muutaman minuutin, kun sen lähituntumaan ilmaantui kaksi Virossa sijaitsevasta tukikohdasta noussutta neuvostoliittolaista SB-2 -pommikonetta. Pommittajat alkoivat tulittaa Kalevaa konekiväärein, jolloin se syöksyi vasemmalla kyljellään mereen.

Virolaiset kalastajat todistivat alas ampumisen ja sitä seuranneet tapahtumat. Vain hetki lentokoneen mereen syöksyn jälkeen pinnalle nousi neuvostoliittolainen sukellusvene. Se tarkasti paikalla olleet virolaiset kalastusalukset ja poimi postia merestä ja koneen hylystä. 

Sukellusveneen ylle ilmaantui pian tilannetta toteamaan Malmilta noussut Brewster-hävittäjä ohjaimissaan Ilmari Juutilainen, joka jatkosodassa kohosi menestyksekkäimmäksi suomalaiseksi hävittäjälentäjäksi. 

Sukellusvene piilotti lippunsa havaitessaan Juutilaisen koneen.

Ajankohdan kireässä poliittisessa tilanteessa ei matkustajakoneen tuhoamisesta esitetty Neuvostoliitolle vastalausetta, eikä turman virallinen tutkinta paljastanut yleisölle Kalevan tuhon todellista syytä. Koneen hylky on edelleen kadoksissa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliIloista juhannusta
Seuraava artikkeliSuuntimopuiston rakentaminen jakaa vahvasti mielipiteet