Kun ”Satupekka” Malmille saapui

Malmin lentokentällä vastaanotettiin Helsingin Olympialaisiin saapujat, Zatopek sai sankarin vastaanoton. Kuva Black Lion Pictures Oy
Oman aikansa maailman parhaaksi kestävyysjuoksijaksi nimetty tšekkoslovakialainen kestävyysjuoksija ja Suomessa pian ”Satupekkana” tunnettu Emil Zátopek otettiin juhlittuna sankarina vastaan hänen saapuessaan Malmin lentokentälle osallistuakseen Helsingin Olympialaisiin kesällä 1952.
Nyt tästä legendaarisesta juoksijasta on tehty vauhdikas ja värikylläinen elokuva, jonka on ohjannut David Ondříček. Elokuva kertoo juoksijan vaiherikkaasta kamppailusta uransa varrella ja tuo esiin, kuinka sitkeä urheilija juoksi itsensä suomalaisten sydämiin. Elokuvassa jännitetään muun muassa juoksijan saapumista maratonjuoksun huipennuksessa tuolloin upouudelle Helsingin Olympiastadionille täyden katsomon hurratessa voittajaa. Zátopekilla oli maailmanennätyksiä 5 000, 10 000, 20 000, 25 000 ja 30 000 metrillä. Hän oli moninkertainen Euroopan mestaruusmitalisti (3 kultaa ja 1 pronssi) ja maailmanmestaruuskilpailujen (4 kultaa ja 1 hopea) mitalisti sekä maailman paras kestävyysjuoksija 1950-luvun vaihteessa.
Elokuvassa on taidokkaasti käytetty trikkikuvausta ja nykytekniikkaa, joka tuo reilun 70 vuoden takaiset tapahtumat elävästi ja värikkäinä tähän päivään. Elokuvan käsikirjoittajat ovat David Ondříček, Alice Nellis ja Jan P. Muchow ja rooleissa esiintyvät Václav Neužil, Martha Issová ja James Frecheville.
Ensi-iltaan Suomessa 14. huhtikuuta tullut elokuva on Tšekin virallinen Oscar-ehdokas.
Marja-Liisa Kinturi

Edellinen artikkeliJalkapallouutisia
Seuraava artikkeliLöytyykö uutta käyttöä Tenavatien koululle?