Koillisen yrittäjät sinnittelevät koronan keskellä

Koronapandemia on vaikuttanut Koillis-Helsingin yrittäjien toimintaan eri tavoin.

Koronapandemia kohtelee kovakouraisesti paitsi siihen sairastuneita, niin myös yrittäjiä. Monella alalla asiakaskato alkoi välittömästi. Osa yrittäjistä on laittanut toistaiseksi yrityksensä kiinni, tai jopa lopettanut koko liiketoiminnan.

Malmin Teboililla asiakaskäynnit ovat vähentyneet noin 30 prosenttia.

-Aukioloaikoja on supistettu, koska väkeä käy vähemmän. Pieniä lomautuksia olemme joutuneet tekemään. Kahvio ei enää voi palvella samoin kuin ennen, nyt porukkaa seisoskelee väljästi tuossa ulkosalla rupattelemassa kahvikupin kanssa, kertoo yrittäjä Petteri Kärki.

Kärki on pistänyt merkille, että väki on alkanut liikkumaan vähän enemmän, kuin ensimmäisinä karanteeniviikkoina.

Mitään tukia Malmin Teboilille ei ole haettu, sillä Kärjen mukaan heidän toimintaansa ei ole helppoa kehittää nettiin.

-Ei oikein voi siirtää bensanmyyntiä tai autojen huoltoa verkkokauppaan. Ihan hyvillä fiiliksillä tässä silti ollaan, kyllä tämä ohi menee, vaikka aikaa vaatiikin, Kärki tuumailee.

Kirkonkyläntiellä sijaitsevan Radial Oy:n Jari Tiilikainen kertoo, että heillä koronan vaikutukset näkyvät vasta vähän, liiketoiminta on pienentynyt noin 15-20 prosenttia. Tosin Tiilikaisen mukaan nyt selvästi huonoin kevätsesonki miesmuistiin, huonompi kuin laman aikaan.

-Jatkossa tulee kyllä kovat vaikutukset, sillä meillä on todella suuri osa asiakaskunnasta taksiyrittäjiä ja heistä moni on nyt joutunut laittamaan pillit pussiin kun ajoja ei ole. Eli syksy tulee olemaan meillä selvästi vaikeampi kuin nyt kevät.

Tiilikaisen mukaan monesti on niin, että autosta luovutaan viimeiseksi. Ja kun uutta autoa ei ole varaa nyt ostaa, huolletaan vanhaa ja hankitaan siihen uudet renkaat.

-Tukia ei ole haettu, eikä haeta. Perheyrityksenä me tingimme omista palkoista, vedetään vyötä tiukemmalle, yrittäjä toteaa.

Optikko Sjöblom Malmin kauppakeskuksessa on pitänyt ovensa auki, vaikka asiakaskato on ollut suurta.

-Palvelemme tässä poikkeustilanteessakin normaalisti, viranomaisten ohjeita noudattaen. Hygieniaan kiinnitetään nyt aivan erityistä huomiota. Aukioloaikoja on lyhennetty asiakaskadon vuoksi ja riskiryhmään kuuluvat voivat tilata meiltä yksityisen ajan näöntarkastukseen ja kehysvalintaan, kertoo Kirsi Sjöblom.

Kiitosta on tullut siitä, että asiakkaita palvellaan myös viemällä tuotteita kotiovelle ja välittämällä silmälääkäreille reseptien uusintapyyntöjä ja soittopyyntöjä.

-Emme ole hakeneet yritystukia, mutta olemme saaneet sovittua vuokran alennusta ja muita liikkeen vakituisia kuluja puolitettua.

Kirsi Sjöblom toteaa, että kun he ovat puolisonsa Timon kanssa yhdessä yrittäjinä optikkoliikkeessään, niin surulliseen oloon on aina tarjolla toiselta ymmärrystä ja tuki on lähellä.

Malmin Novassa toimivan Baquetten yrittäjä Jari Liimatta on varsin ongelmallisessa tilanteessa. Kallis ja pitkäksi venähtänyt remontti ehti valmistua vain kuukautta ennen koronaa. Pian avaamisen jälkeen piti väkeä taas lomauttaa.

-Myynnistä on kadonnut 80 prosenttia. Meillä on todella suuret tuotantotilat ja vuokra sen mukainen. Onneksi saimme TakeAway-myynnin pian käyntiin. Siinäkin on haasteensa, sillä mukaan noudettavaa ruokaa ei voi valmistaa samalla lailla kuin suoraan lounasruokailuun. Noutoruoan valmistuksessa pitää ottaa huomioon se, että ruoka todennäköisesti lämmitetään mikrossa, Liimatta selventää.

Liimatta kertoo, että täytekakkuja ja kaikkea muutakin heidän valikoimaansa kuuluvaa toimitetaan yhä tilauksesta.

-Nyt vain jäävät lakkiaiset ja monet muut juhlat väliin, joten myynti jää heikoksi silläkin saralla, hän arvelee.

Erityisesti Liimattaa tilanne harmittaa työntekijöiden kannalta.

-Meillä on palkkalistoilla muun muassa kaksi vammaistyöntekijää ja heillekin olisi suonut töiden jatkuvan.

Koronatukea Liimatta on yritykselleen hakenut, mutta mitään tietoa sen saamisesta ei vielä ole herunut.

Pitopalvelu Pilke Tapulikaupungissa joutui muuttamaan konseptinsa aivan uudenlaiseksi.

-Kaikki pitopalvelutilaukset loppuivat kuin seinään ja tehdyt tilaukset peruttiin kokoontumisrajoitusten tultua. Siinä kyllä iski heti alkuun pieni masennus. Näinkö kaikki loppuu. Onneksi siitä nopeasti noustiin ja kehiteltiin verkkokauppa. Sen kautta voi tilata ruoan kotitoimituksia tai noutaa itse täältä, yrittäjä Tiina Granlund kertoo.

Iloinen asia on se, että osan lomautetuista työntekijöistä saattoikin kutsua takaisin töihin.

-Uusia asiakkaita on tullut paljon ja kivaa on sekin, että ruokaa kehutaan todella hyväksi.

Tilannetta auttoi ratkaisevasti Business Finlandin tuki sekä muutaman kuukauden vuokravapautus.

-Laajennettu kokoontumisrajoitus saattaa tietää jo joitain pitopalvelutilauksiakin, arvelee Granlund varovaisesti.  –Se kun on se meidän päätuotteemme.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKirjastot avautuvat lainausten tekoon
Seuraava artikkeliKonserttiyleisönä nallet! Raparperitaivas yllättää