Yrittäjäjärjestö huolissaan yritysten pärjäämisestä

Koillis-helsinkiläisten yrittäjien asioista kantaa erityisesti huolta paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Petra Bedda (Kuva Teija Loponen) Helsingin-Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen on saanut lukuisia yhteydenottoja vaikeisiin tilanteisiin ajautuneilta yrittäjiltä. (KUva Tero Takalo-Eskola)

Helsingin Yrittäjät ovat huolissaan yritysten selviämisestä korona-ajan läpi. Koillis- ja Pohjois-Helsingin yrittäjien paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Petra Beddaa huolestuttaa erityisesti pienyrittäjien jaksaminen.

Niin yrittäjille kuin heidän työntekijöilleenkin on valtava merkitys sillä, voiko yritysten toimintaa harjoittaa supistetusti ja terveysturvallisesti pienemmällä työntekijämäärällä, vai keskeytyykö toiminta kokonaan. 

Muutamat Koillisenkin kampaamot ja kauneushoitolat ovat joutuneet sulkemaan ovensa toistaiseksi, kun asiakkaita ei yksinkertaisesti tule. Toiset taas mainostavat erityisesti riskiryhmiin kuuluville asiakkaille ajanvarausta siten, että muita asiakkaita ei samaan aikaan liikkeessä ole.

Yrittäjäjärjestö haluaisi rokotuksia kohdennettavan pääkaupunkiseudulle, jossa tartuntoja ja altistuksia on eniten.

Monet yrittäjät ovat olleet yhteydessä Puistolassa asuvaan Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksoseen kertoen todellisesta hädästä elinkeinoonsa liittyen.

–Valtavan yritysjoukon kestokyky alkaa olla äärirajoilla. Yritysten aukiolo sallitaan, mutta käytännössä niiden toiminta estyy erilaisten rajoitusten vuoksi. Eikä silloin yritysten vahinkoja tarvitse korvata samassa määrin kuin sulkemalla kokonaan tilat, huomauttaa Mari Laaksonen.

Helsingin Yrittäjät pitää koronatoimista aiheutuneiden kustannusten korvauksia muutoinkin puutteellisina ja vaatii, että hallitus kantaa täyden vastuun yritysten auttamisesta.

-Rajoitusten aiheuttamat vahingot pitää myös korvata nopeasti, jotta vältetään aiheettomat konkurssit ja yritystoiminnan lopettamiset sekä kasvava työttömyys, painottaa Helsingin Yrittäjien tapanilalainen toimitusjohtaja Tiina Oksala Yrittäjien uutiskirjeessä.

Alppikylässä asuva PoHy:n puheenjohtaja Petra Bedda kertoo keskustelleensa hiljan Tapaninkylässä toimivan hierojan kanssa. Tämä oli kertonut, että heti kun taas uusia rajoituksia tuli, niin asiakasmäärä hiljeni. Sama ilmiö oli ollut viime keväänä. Aivan sama tilanne on valtaosalla hyvinvointipalvelujen tarjoajista ja myös monilla erikoisliikkeillä.

-Aika vahvasti media ja rajoitukset vaikuttavat ihmisten käytökseen, niin kuin tietysti pitääkin, ja tämä näkyy sitten yritysten kassavirrassa.

Kannustaisin alueen yrittäjiä aktivoitumaan kustannustuen kolmanteen hakukierrokseen, jossa on aiempaa joustavammin pyritty tukemaan pienyrittäjiä ja yksinyrittäjiä. Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4., kertoo Petra Bedda.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKevät keikkuen tulevi
Seuraava artikkeliRentouta kasvojesi lihaksia