Jokupoo innostaa liikkumaan

Jokupoo on viritellyt Siltamäen liikuntapuistoon ja Keravanjoen varrelle mainioita liikuntavinkkejä.

Sinikka Putkonen kumppaneineen on vienyt Keravanjoen varren kävelyraitille sekä Kiertotähdentien metsikköön liikuntaohjevinkkejä.

-Sain idean yhdeltä Jokupoon jäseneltä ja koska se oli mainio, niin pitihän se heti toteuttaa, Sinikka kertoo.

Penkkien kulmiin ja puiden runkojen ympärille on ripustettu muovitettuja ohjeita, joissa esimerkiksi innostetaan nousemaan penkiltä tai kiveltä ylös.

Jos liikkeellä on kaksin, voivat ulkoilijat olla vuorotellen ajanottajia ja sitten katsoa listasta, montako pistettä kumpikin suorituksestaan sai. Toinen vinkki kehottaa nousemaan kivelle tai kannon päälle useamman kerran, siis vähän kuin porrasjumppaa.

Tasapainoa testataan myös seisomalla jalat yhdessä ja sen jälkeen jalat vähän peräkkäin vähintään 10 sekuntia. Kaikkiin liikkeisiin on tarkat ohjeet, jotta ne tulevat tehtyä oikein.

Kaikki Jokupoon levittämät liikuntaohjeet löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2012 julkaisemasta Ikinä-oppaasta. Liikkeitä voi mainiosti toteuttaa myös sisätiloissa, jos sää ei ulkona liikkumista suosi.

Teija Loponen
Jokupoo on viritellyt Siltamäen liikuntapuistoon ja Keravanjoen varrelle mainioita liikuntavinkkejä.

Tasapaino on tärkeä

  • Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa.
  • Suomessa 65 vuotta täyttäneiden tapaturmista 80 prosenttia on seurausta kaatumisesta tai matalalta putoamisesta.
  • Aiempi kaatuminen altistaa merkittävästi uudelle kaatumiselle. Kerran kaatuneista puolet kaatuu uudelleen. Toistuvasti eli enemmän kuin kahdesti vuodessa kaatuilee 15 prosenttia iäkkäistä.
  • Tasapainoharjoittelulla voidaan tehokkaasti ehkäistä kaatumisia. Samalla saavat myös lihakset kaipaamaansa harjoitusta.

Jokupoo

  • Jokupoo ry:n perustava kokous pidettiin 14.1.2019. Jokupoo on slangia ja tarkoittaa lähdetään, mennään.
  • Nimensä mukaisesti Jokupoo –yhdistys innostaa lähtemään kulttuuriretkille ja tekemään monenlaista yhdessä. Tarkoituksena on kulttuurisen toiminnan avulla edistää yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja aktiivisuutta.
  • Yhdistyksen hallitus on jo ideoinut ja toteuttanut melkoisen määrän teatterireissuja, Pietarin matkan, päiväretkiä, museoihin tutustumisia, luentoja ja monenlaisia tutustumiskäyntejä.
  • Mukaan toimintaan pääsee ottamalla yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen jokupoo@elisanet.fi.

Edellinen artikkeliSeurakunnan toiminta siirtyi verkkoon ja puhelimeen – Tuhansittain puheluita ja jaettuja ruokakasseja
Seuraava artikkeliMukavaa erilaista vappua