Seurakunnan toiminta siirtyi verkkoon ja puhelimeen – Tuhansittain puheluita ja jaettuja ruokakasseja

Malmin kirkko
Malmin seurakunnan toimipisteissä ei nyt kokoonnuta, mutta työntekijöillä riittää silti rutkasti tekemistä. Kuva Janina Issakainen

Malmin seurakunnan toiminta on muiden työpaikkojen mukaan joutunut muuttamaan työtapojaan ja siirtymään pitkälti etätöihin. Tapaamisten sijaan työntekijät ovat soittaneet parin viikon aikana lähes 3000 puhelua ja hoitaneet apua sitä tarvitseville.

-Meillä on peruslinjauksena se, että kokoontumisia ei ole ja muutenkin noudatamme valtionjohdon ohjeita siitä, että kaikkia turhia kontakteja vältetään. Mehän emme voi tietää, onko joku työntekijämme tietämättään viruksen kantaja, toteaa kirkkoherra Heikki Arikka.

Seurakunta haluaa kuitenkin huolehtia jäsenistään ja muistakin alueen asukkaista.

-Parin viikon aikana työntekijämme ovat soittaneet Helsinki-avun merkeissä reilulle  2200:lle yli 80-vuotiaalle. Heistä muutama sata toivoi ruoka- tai lääkeapua. Koko kaupungin tasolla ikäihmisiä on tavoitettu puhelimitse jo yli 12 000, Arikka kertoo.

Lisäksi lapsityöntekijät ovat soittaneet perhekerholaisten ja muiden kerholaisten perheille noin 70 puhelua.

-Lapsityöntekijät toivottivat hyvää pääsiäistä ja kysyivät samalla, voitaisiinko perheille olla jotenkin avuksi. 

Puheluiden lisäksi seurakunnan työntekijöitä työskentelee entisellä seurakuntatalolla Pekanraitilla toimivassa Varustamossa, jossa joka arkipäivä pakataan noin 350-450 ruokakassia ja jaetaan ne tarvitseville. Muutamana päivänä kassit ovat valitettavasti loppuneet kesken. Ruokakasseilla paikataan leivänjakoa ja soppakirkkoja, joista nyt koronan aikana on täytynyt luopua.

Koronapandemian vaikutukset näkyvät erityisesti diakoniatyössä. Malmin seurakunnan diakoniatyöntekijöille kertyi tapaamisaikojen asiakaskontakteja 16.3.-15.4. välisenä aikana 502. Vastaavana ajanjaksona vuosi sitten luku oli 303.

-Ruoka-avustuksia on jaettu nyt 5000 eurolla, kun viime vuonna samaan aikaan niitä annettiin 3000 euron arvosta. Nämä summat eivät siis liity ruokakasseihin, vaan ovat erillistä diakonian avustusrahaa.

-Noissa summissa eivät myöskään ole mukana ne ihmisten lahjoittamat lahjakortit tai kirjekuorissa saamamme rahat, jotka on annettu eteenpäin lahjoittajan toiveen mukaisesti esimerkiksi lapsiperheiden arjen avuksi, kirkkoherra Heikki Arikka kertoo.

Arikka iloitsee siitä, että seurakuntalaiset haluavat osaltaan olla auttamassa heitä, joilla nyt menee heikommin.

Seurakunnan jumalanpalvelukset ovat nekin siirtyneet verkkoon.

-Joka sunnuntai toteutettujen videoitujen jumalanpalvelusten suosio on yllättänyt iloisesti, niille on kertynyt 2000-8000 katselukertaa. Noin suuri joukko ei edes kirkkoihimme mahtuisi.

Lisäksi seurakunta teki pääsiäiseksi pari pidempää videota, toisen pääsiäisaiheisen ja toisen pandemiaan liittyvän. Niitä on katsottu yli 35 000 kertaa.

-Pidämme jatkuvasti erilaisia etäkokouksia ja parhaillaan pohdimme muun muassa sitä, miten saisimme tavoitettua lapsiperheitä. Meillä on halu saada yhteys ja auttaa perheitä, joissa toinen tai molemmat vanhemmat ovat nyt lomautettuja, kirkkoherra Arikka toteaa.

Uusia toimintatapoja ja auttamiskanavia kehitellään muuttuneen tilanteen tarpeita vastaamaan.

-Yhdessä tästäkin selvitään.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin sairaalalle pystytettiin kylmäkontit
Seuraava artikkeliJokupoo innostaa liikkumaan