Malmin koptereita sovitetaan yhä Kivikkoon

Helikopterikenttää suunnitellaan Kivikon hiihtohallin takana olevan Sorttiaseman viereiselle tyhjälle Kivikonkujan tontille. Muuttomatkaa Malmin lentoasemalta on linnuntietä reilu kilometri. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Malmin lentokentällä toimiville helikopteriyhtiöille varataan Kivikosta helikopterikenttä vuoden 2021 loppuun saakka. Yhtiöt voivat jatkaa selvityksiä siitä, että miten alueen saa rakennettua, päätti kaupunginhallituksen elinkeinojaosto viime viikon maanantaina.

Yhtiöt suunnittelevat yhteistä helikopteriliikennöintiä palvelevaa kenttää Kivikonkujalle, johon rakennettaisiin yhteensä noin 3 000 kerrosneliömetrin suuruiset hallit 15-20 helikopterin ja noin 40 työntekijän käyttöön.

Kivikon tonttia maaliskuussa hakeneet helikopteriyhtiöt ovat Heliwest Oy, Helitech Oy, Support Group Oy ja Redstone AERO Oy. Hanketta varten on perusteilla vielä viides yhtiö.

Tiloihin sijoitettaisiin osakasyhtiöiden toimistot, helikopterien huolto- ja polttoainehallit sekä matkustajaterminaali. Yhtiöt järjestävät henkilökuljetuksia ja matkustajaliikennettä sekä tarjoavat valmiuslentoja ja koulutusta. Kenttää käytettäisiin kello 7.00-22.00 välillä.

Kaupunkiympäristölautakunta on päättänyt alueen varaamisesta kesäkuussa. Päätöksen mukaan hanke tukee kaupungin yritysmyönteistä strategiaa ja mahdollistaa kaupallisen helikopteriliikennöinnin pääkaupunkiseudulla.

Kaupungin mukaan suunnittelussa on kiinnitettävä erityisesti huomiota siihen, ettei toiminta lentosektoreineen aiheuta vaaraa tai vahinkoa lähistölle tulevalle betoniasemalle.

Varattu määräala on noin 1,3 hehtaaria. Paikka sijaitsee aivan Kivikon liikuntapuistossa olevan hiihtohallin ja sen naapurina olevan Sorttiaseman vieressä.

Nykyisessä asemakaavassa alueelle on osoitettu pelastuslaitoksen helikopterikenttä, eikä kaava salli kaupallista helikopteritoimintaa. Siksi alueelle on laadittava asemakaavan muutos ennen kuin yritystoiminta voisi alkaa.

Hankkeen jatkosuunnittelulta edellytetään selvityksiä siitä, että miten helikopteritoiminnan haittoja voidaan minimoida.

Vieressä olevaa Kivikon liikuntapuistoa on kehitetty viime vuosina voimakkaasti monipuoliseksi lähiliikuntapaikaksi. Alueen lenkkipolkujen varsilta löytyy useita eri pelikenttiä, pyöräkrossialue, tekniikkarata ja koirien agilitypaikka. Lähimmät asuinalueet ovat Kivikko ja Latokartano.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTunnetaidot ovat kansalaisoikeus – Jakomäki saa stressinpurkukopin
Seuraava artikkeliTähtikahvit  linnunradan alla Malmin lentoasemalla