Tunnetaidot ovat kansalaisoikeus – Jakomäki saa stressinpurkukopin

Tuisku Virolainen
Tuisku Virolainen haluaa edistää ihmisten tunnetaitojen kehitystä. Hanke aloitetaan Jakomäessä. Kuva Teija Loponen

Tuisku Virolainen suoritti Jakomäen kirjastossa vuosi sitten sosionomi-opintojensa loppuvaihetta ja kehitti siellä Lainaa sosionomi –palvelun, jota on kopioitu jo muuallakin Suomessa. Nyt hän on luomassa laajaa valtakunnalliseksi tarkoitettua tunnetaitoihin liittyvää kampanjaa ja hanketta. Siihen liittyy myös ”stressinpurkukoppi”.

-Tunnetaitoja tarvitsevat kaikki. Tunnetaidot eli kyky käsitellä erilaisia tunteita rakentavilla tavoilla vaikuttavat niin yksittäisen ihmisen kuin koko yhteisönkin elämään. Tunnetaitoja vahvistamalla voidaan vähentää eriarvoisuutta, kohentaa työllistymismahdollisuuksia ja parantaa sosiaalisten suhteiden muodostamista ja ylläpitämistä. Hyvät tunnetaidot lisäävät todella monin tavoin hyvinvointia, listaa tunnetaitohankkeen kehittäjä Tuisku Virolainen.

Virolainen toteaa, että useiden tutkimusten mukaan tunteiden tukahduttaminen ja siitä johtuva pitkittynyt stressi on haitallista terveydelle.

-Meidän pitää päästä purkamaan tunteitamme vapaasti. Osalle meistä se onnistuu parhaiten joskus jopa huutamalla suoraa huutoa, osa taas vapauttaa mieltään hiljentymällä, vaikka meditoimalla. Huutamista ei kaupunkioloissa oikein pääse toteuttamaan ja rauhallista soppeakin voi olla vaikea löytää. Äänieristetty stressinpurkukoppi tarjoaa mahdollisuuden molempiin ja onnekseni sain äänieristettyjä koppeja valmistavan suomalaisyrityksen innostumaan asiasta. He antavat hankkeelle maksutta kopin käyttöön.

Koppi tulee Jakomäkeen kahdeksi vuodeksi valtakunnallisen tunnetaitohankkeen ajaksi. Äänieristetyssä kopissa saa temmeltää tai tyyntyä mielensä mukaan: nauraa, itkeä, laulaa, huutaa tai hiljentyä omissa oloissaan – pois maailman melskeestä ja ihmisvilinästä. Ensin koppi sijoitetaan lokakuun puolivälissä Kampin Ruohonjuureen, jossa on tarkoituksena pysähtyä hetkeksi itsensä äärelle. Kun Jakomäen Sydän valmistuu, sijoitetaan koppi todennäköisesti sinne.

Tunnetaitojen kehittämisestä on tullut Tuiskulle sydämen asia. Facebookissa on ollut tunnetaitoryhmä viime syksystä lähtien ja lisäksi Virolainen on järjestänyt työpajoja ja erilaisia koulutuksia eri-ikäisille ryhmille.

-Haaveeni on, että voisin järjestää yhteisöllisiä tapahtumia esimerkiksi kerran kuussa, voisi olla vaikkapa koiratanssia ja jo aiemmin kehittämääni itkupiiriä, Tuisku pohdiskelee.

-Tähän kohtaan täytyy sanoa, että Tuisku Virolaisella on uskomaton kyky kehittää uusia ideoita ja saada ihmiset niihin mukaan, toteaa Jakomäen kirjaston johtaja Leena Sallas.

Sallas kiittelee myös sitä, että toistaiseksi Virolainen on tehnyt kaiken täysin vapaaehtoisesti, saamatta työstään mitään korvausta. Siihen toivottavasti tulee muutos, sillä yksi osallistuvan budjetoinnin hankkeista liittyy tunnetaitoihin ja siinä Virolainen palkattaisiin kahdeksi vuodeksi Jakomäen Sydämeen yhdyskuntatyön tekijäksi. Alueen virkamiehet ovat kaikki hankkeen takana.

Tuisku Virolaisella on monenlaista rautaa tulessa tunnetaitojen kehittämiseksi. Tulossa on dokumentti haavoittuvuudesta, jossa haastateltaisiin miehiä ja naisia rohkaisten heitä kertomaan tunteistaan.

-Kaikki tunteet ovat ok. Sitä monen on vaikea uskoa ja siihen dokumentissa psykologi ja psykoterapeutti antavat vinkkejä ja tukea. Saattaa olla, että saamme tähän tukea Elokuvasäätiöltä.

Tuiskulla on työn alla myös tunnetaitokirja, jonka hän soisi päätyvän kouluihin oppimateriaaliksi. Kustantajana on Basam books ja se julkaistaan ensi keväänä.

-Tunnetaidot kuuluvat kaikille, mutta useimmat tunnetaitokurssit ovat kalliita ja niille eivät välttämättä pääse juuri he, jotka kurssia eniten kaipaisivat. Siksi haluaisin päästä toteuttamaan kaikille avoimia tunnetaitokursseja.  Olen koonnut moniammatillista huipputiimiä toteuttamaan tunnetaitotyöpajaa myös Eduskunnassa hankkeen aikana, joten sen kautta tunnetaitojen levittäminen laajempaan tietoisuuteen saattaa edistyä.

-Hankkeen pääteesi on, että tunnetaitojen vahvistaminen kuuluu kaikille varallisuudesta, iästä ja taustasta riippumatta; tämä mahdollistetaan hankerahoitusten turvin, Tuisku Virolainen tiivistää.

Jakomäessä koetaan kuun vaihteessa Tuiskun järjestämät tunnetaitofestivaalit. Esiintymässä ovat muun muassa Dilemma (su 17-18), Kosminen tahinko, Niko Sebastian Kurki ja Emmanuel Kunt. Artistit kertovat omista tunnetaidoistaan ja lisäksi ohjelmassa on intuitiivisia improlauluja ja yhteislaulua.

Teija Loponen

Tunnetaitofestivaalit Jakomäessä 28.-29.9. la 16-21, su 16-20 Jakomäen nuorisotalolla, Huokotie 3.

Edellinen artikkeliLatokartanossa asuu eniten väkeä
Seuraava artikkeliMalmin koptereita sovitetaan yhä Kivikkoon