Malmin tornista 3

Helsingin kaupunki on ylpeä menneisyydestään ja dynaamisesta nykypäivästään. Historian mielenkiintoisia kerrostumia voi löytää yllättävistä paikoista – jopa lentokonehallista.

Malmin lentoaseman yrittäjät ja lentokoneiden omistajat olivat pettyneitä, kun kaupunki ilmoitti, ettei se jatka suuren lentokonehallin vuokrasopimusta. Historiallinen halli on tyhjennettävä kaikesta tavarasta 15.5. mennessä.

Useat kymmenet arvokkaat lentokoneet joutuvat taivasalle. Mitään korvaavaa paikka ei ole tarjolla. Lentäminen jatkuu kuitenkin vähintäänkin vuoden 2019 loppuun.

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä ns. ykköshalli on ainutlaatuisen alkuperäisenä säilynyt ympäristö liikenneilmailun varhaisilta vuosilta. Hallissa vierailleet ovat ihastelleet sekä elävää ympäristöä että historian kerrostumia. Seiniltä voi bongata viehättäviä varoitustekstejä muistona 30-luvun lentomatkustamisesta. Monet hallissa säilytettävät lentokoneet voisivat kertoa huimia ilmailutarinoita aina 40-luvulta alkaen. Tarkkasilmäinen löytää sota-ajankin muistoja.

Me suomalaiset olemme ehkä liian lähellä omaa historiaamme ja kulttuuriamme. Emme aina pysty näkemään, mikä ympärillämme on poikkeuksellisen arvokasta. Ulkomaiset vierailijat kiinnittävät usein meitä paremmin huomionsa asioihin, joihin itse olemme tottuneet.

Toukokuun puolessa välissä järjestetään Turussa eurooppalaisen kulttuuriperinnön suurtapahtuma.

Osa Europa Nostran isännöimän kongressin osallistujista haluaa tulla käymään myös Malmilla. He haluavat omin silmin nähdä lentoaseman, joka on valittu yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta. Historian ironiaa on se, että vierailupäivä osuu samaksi maanantaiksi, jolloin suuri lentokonehalli on määrätty tyhjennettäväksi.

Raine Haikarainen

Edellinen artikkeliMalmin tornista 2
Seuraava artikkeliMalmin tornista 4