Malmin tornista 2

Lennonneuvoja Maria Holmberg auttaa Mark Bakeria lentosuunnitelman tekemisessä. Nyt tämä palvelu on päättynyt. Kuva R. Haikarainen

Tämän lehden ilmestyessä Malmin lentoasemalla on päättynyt yksi merkittävä aika. Kuun lopussa Malmin sääpalvelun työntekijät lopettivat työnsä ja jäljelle jäi ainoastaan automaattinen sääasema.

Muutos on historiallisesti merkittävä.

Kun lentoasema vihittiin käyttöön vuonna 1938, sinne oli hankittu aikansa huipputekniikkaa edustava säähavaintolaitteisto. Malmin päälentometeorologiksi valittiin samalla maisteri Aili Nurminen. Miesten vahvasti hallitsemassa 1930-luvun maailmassa valinta herätti hämmästystä. Voiko nainen pärjätä vaativassa perusmiehisessä työssä?

Valinta osoittautui erittäin onnistuneeksi. Aili Nurminen kehitti asiantuntevasti ja ennakkoluulottomasti sääpalvelua. Hän otti muun muassa ensimmäisten joukossa käyttöön sähköiset kaukokirjoittimet sääsanomien siirtoa varten.

Vuonna 1955 Nurminen väitteli tohtoriksi maailman ensimmäisenä naisena ilmatieteen alalta. Häntä pidetäänkin Suomen ensimmäisenä kansainvälisesti arvostettuun asemaan nousseena teknillisten tieteiden naistutkijana.

Aili Nurmisen arvokasta työtä ovat Malmin lentoasemalla jatkaneet lukuisat lennonvalmistelijat ja sääaseman hoitajat. Lentäjille heistä on tullut vuosien saatossa tärkeitä ihmisiä. ”Briefingin” tiskillä on käyty kyselemässä sääennusteita ja asiantuntevat työntekijät ovat antaneet tärkeää apua lentojen suunnittelussa. Joskus heidän on täytynyt omaksua myös kasvattajan rooli. Lennonneuvojat ovat rohkaisseet epävarmoja pilotteja ja toisaalta hillinneet liian huonoihin lentokeleihin halunneita riskinottajia.

Nyt tämä tärkeä ja perinteinen palvelu on päättynyt. Säätietoja tarjoaa vain tietokoneelta tuleva digitaalinen ääni, ei elävä ihminen.

Aili Nurmisen perintö elää kuitenkin historiallisessa ympäristössä.  Jos Malmin lentoasema pelastuu ja sääpalvelu aloittaa jälleen toimintansa, ehdotan että uusi palvelupiste omistetaan Aili Nurmisen elämäntyölle. Samalla hänelle voisi nimetä kadun lentoaseman lähinaapurista.

Raine Haikarainen

Edellinen artikkeliJakomäessä ja Siltamäessä edullisimmat omistusasunnot
Seuraava artikkeliMalmin tornista 3