Malmin tornista 4

Malmin historiallisella lentoasemalla on jälleen käynyt kymmeniä vierailijaryhmiä, joukossa yhä enemmän myös ulkomaisia. Lentoasema on eittämättä Koillis-Helsingin kansainvälisesti tunnetuin turistikohde ja samalla kysymyksiä virittävä paikka.

Lentoasemaa esittelevät vapaaehtoiset oppaat saavat vastailla monenlaisiin kysymyksiin. Yllättävän usein vierailijat kysyvät, kuka oikein omistaa lentoasemalla majailevat kymmenet lentokoneet? Pitääkö jokaisella lentäjällä olla oma kone?

Kysymyksen on helppo vastata. Vain harva omistaa itse arvokkaan lentolaitteen. Suurin osa on lentokoulujen, kerhojen tai vuokraajien omaisuutta. Yksityisten omistamilla koneillakin on usein useampia käyttäjiä. Hyvä esimerkki on vireä Malmin ilmailukerho ry. Yhdistyksellä on 400 jäsentä, joista suurin osa aktiivisia lentäjiä. Heidän käytössään on kolme uudenaikaista ja taloudellista lentokonetta.

Veneilykauden ollessa parhaimmillaan on mukava leikkiä ajatusleikkiä. Mitäpä jos veneilyäkin harrastettaisiin samalla tavalla? Pienkonetta voi hyvin verrata tavalliseen moottoriveneeseen. Kumpaakin liikuttaa usein 100 – 170 hevosvoiman moottori ja kummallakin tehdään matkaa. Erona on kuitenkin se, että vastaavalla polttoainemäärällä matka taittuu uudenaikaisella pienkoneella jopa neljä-viisi kertaa pidemmälle moottoriveneeseen verrattuna – ja vieläpä linnuntietä!

Lentokoneita ja veneitä ei luonnollisesti voi suoraan verrata toisiinsa.  Monille veneen kanssa puuhailu ja niiden huoltaminen on mieluisa harrastus. Lentokoneiden kohdalla tilanne on toinen. Edes omistaja ei käytännössä voi tehdä huoltotöitä, vaan ne ovat ammattimekaanikkojen vastuulla. Suuri käyttäjämäärä ja hyvä käyttöaste alentavat kalliita kustannuksia ja kalusto voidaan siten pitää jatkuvasti hyvässä kunnossa.

Ilmailuharrastus voi antaa kuitenkin mallin toimivasta yhteisomistuksesta. Kaikkea ei tarvitse itse omistaa, vaan vastuullinen yhteiskäyttö voi olla järkevä ratkaisu. Malmin aktiiviset lentäjät voivat kertoa, miten homma käytännössä pelaa.

Raine Haikarainen

 

Edellinen artikkeliMalmin tornista 3
Seuraava artikkeliLomatauon paikka