Kansakoulun Kevätlaulajaiset

Malmin Mieslaulajat Kevätkonsertissaan 2016 Malmitalossa.

Tulevassa kevätkonsertissaan Malmin Mieslaulajat on virittänyt sointinsa herättelemään yleisön tuntoja kansakoulun kesäloman odotusajoilta.

Konsertin keväthenkiset laulut ovat kaikki tuttuja ainakin 1930-60-luvuilla kansakoulussa oppia saaneille.

-Kansakoulussa laulut opeteltiin lähinnä urkuharmonin säestyksellä korvakuulolta. Mieslaulajat on sitävastoin nyt hakenut lauluille taiteellista tulkintaa muun muassa kuoronjohtajansa sovittamia sointukulkuja ja ohjausta täsmällisesti seuraten, kuvailee kuoron sihteeri Hemppa Kaukolinna.

Ohjelman laulujen hengessä esiintyvät kansakouluajan kodin ja kotiseudun, työn ja luonnon ylistys, isänmaa sekä myös hienovarainen kosketus uskontoon. Koululauluston henkeen tuona aikana antoi leimansa myös isänmaallisuus sota-ajan vaikutteineen.

Kuoro esittää varsinaiset konserttikappaleet stemmalaulaen ja osin pelkästään ihmisäänin, ilman säestystä.

Kevätlaulajaisissa on yhteislauluille varattu tavallista enemmän aikaa. Laulamisen ja kevään iloa jaetaan yleisön kanssa.

-Tässä mielessä on esimerkiksi maakuntalaulujen sikermällä otettu kotiseudun tarkkuudella huomioon myös ns. junan tuomat, vihjaa kuoron johtaja Kirsi Tunkkari.

-Kun miesäänin on turhan haastavaa jäljitellä esimerkiksi peipon riemuisaa tiri-tiri-teijaa-viserrettä olisi hienoa, jos vaikkapa yleisön naisäänet hoitaisivat sen roolin Peipon pesä-laulussa, hän naurahtaa. Suvivirttä tilaisuudessa saavat kaikki laulaa.

-Kansakoulun laulunopetuksessa eivät opetussisällöt ja koululaisten musiikkimieltymykset juurikaan kohdanneet. Musiikkikulttuurinen murros 50- ja 60- luvuilla teki tuloaan iskelmien, rokin ja populaarimusiikin muodossa, aprikoi kuoron puheenjohtaja Keijo Mäenpää.

Monella kansakoululaisella on ikäviä muistoja pakkolaulamisesta. Kun laulujen aihepiiri ei  innostanut opettelemaan niitä ilon kautta, oli laulukoe luokan edessä kova paikka. Sen traumaattisen kokemuksen on todettu aiheuttaneen nykyisin aikuisikäisille ylittämättömän esteen lauluharrastuksen aloittamiselle.

Kevätlaulajaisten johtajan ilahduttavan Kirsi Tunkkarin rooliin kuuluu tällä kerralla myös tilaisuuden juonto. 35-laulajan Malmin Mieslaulajien kuoron ja yleisön lisäksi lauluille lisävärejä tarjoavat muusikot soittimineen.

TL

Kansakoulun Kevätlaulajaiset Malmitalossa tiistaina 16. 5. klo 19. Kesto väliaikoineen n. 2 tuntia. Peruslipun hinta on 14,50 euroa.