Valokuvat ja kasvit sulassa sovussa

Eskolan valokuvat ovat vaikuttavia vähäeleisyydessään.

Valokuvien ja kasviasetelmien Elävä veistos –näyttely yhdistää tapaninvainiolaisen Taneli Eskolan valokuvataidetta ja Annamari Eskolan kasviasetelmia.

Ensi keskiviikkona avautuu Malmitalon galleriassa mielenkiintoinen näyttely, jossa taiteilijat yhdistävät täysin erilaisia elementtejä toisiinsa. Esillä on valokuvattuja luonnon monumentteja, kuten metusalemeiksi kasvaneita ikipuita ja toisaalta värikkäitä, ikebanahenkisiä kukkatöitä.

Muotokieli toistuu mediasta toiseen. Kasvavat puut ja kukat nähdään yleensä vähälle huomiolle jäävinä arjen monumentteina niin mustavalkoisissa valokuvissa kuin luonnonmateriaaleja yhdistävissä asetelmissa. Tällä kertaa galleria kukkii vaihtelevissa väreissä koko näyttelyn ajan.

Taneli Eskola on Tapaninvainiolla asuva valokuvataiteilija, joka on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 1982. Taneli Eskolan teosaiheet vaihtelevat laajalti lumimaisemista katunäkymiin, aurinkoisiin puutarhoihin ja urbaaneihin paratiiseihin. Kuvissa on karuutta ja kauneutta.

Eskola on usein kuvannut  arkista asuinympäristöä, kuten 1980-luvun alun Hämeenlinnan lyhyttä kadunpätkää sekä purettavaa korttelia Malmilla. Malmi-aiheisia Eskolan valokuvia on Malmitalolla nähty aiemminkin. Valokuvien taidokkaat valon ja varjon vaihtelut tuovat niihin aivan erityistä tunnelmaa.

Taneli Eskolalla on ollut useita yksityisnäyttelyitä, joista ehkä tärkeimmät tähänastisista ovat olleet vuonna 1983 valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä, Hämeenlinnan taidemuseossa 1982 ja 2010 sekä Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä vuonna 2011. Viimeisin näyttely oli Suomen valokuvataiteen museossa järjestetty retrospektiivi Kaunis maa. Eskolan teoksia on useissa kotimaisissa kokoelmissa.

Taneli Eskola on myös julkaissut lukuisia kuvateoksia. Maahenki kustantamon julkaisema kuvateos Maiseman vartija kertoo Suomenlahden luovutetuista linnakkeista.  Syksyllä 2016 ilmestyi myös Taneli Eskolan kuvittama Seurasaarisäätiön kustantama kirja Seurasaaresta. Kuvateosten ohella Taneli Eskola on myös suunnitellut julisteita ja postikortteja.

Näyttelyn toinen taiteilija on Annamari Eskola. Hän toimii museointendenttinä ja on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1984 lähtien. Yhdessä näyttelyn taiteilijat ovat aiemmin toimineet muun muassa Argon 18 -ryhmässä neontaiteen ja erilaisten installaatioiden parissa.

 Teija Loponen

Taneli Eskola & Annamari Eskola Elävä veistos, Valokuvia ja kasvi-installaatioita 17.5.–9.6. Malmitalon galleriassa. Avoinna ma–pe 9–20 ja la 9–18, paitsi helluntaiaatto 24.5. 9-16. Kesäaika ma–to 9–20, pe 9–18, la ja su suljettu. Vapaa pääsy.

Edellinen artikkeliEnsimmäinen askel kohti MM-kisoja
Seuraava artikkeliKansakoulun Kevätlaulajaiset