Asemakaavamuutoskin kaivettu naftaliinista: Arkkitehtien visiot julki

Tuoreen tarveselvityksen mukaan Jakomäen nuorisotaloa odottaa purku vuoden parin päästä. Uusi nuta rakennetaan Jakomäki-talon yhteyteen. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin kaupunki on julkistanut Jakomäen keskiosan uudistamisen arkkitehtisuunnittelusta kiinnostuneiden arkkitehtitoimistojen kilpailutyöt. Töihin voi tutustua lähikirjastossa ja verkossa.

Arkkitehtuurikutsukilpailuun viime vuoden lopulla valittujen kuuden arkkitehtitoimiston innovatiivisena tehtävänä on ollut suunnitella asuntoja ja liikennejärjestelyitä Jakomäen keskiosaan ja sen Jakomäki-taloksi nimettyä palvelukeskusta, johon sijoittuvat päiväkoti, peruskoulu, nuorisotalo ja uimahalli. Tavoitebudjetti on 30 miljoonaa euroa.

Kilpailutyöt ovat parisen viikkoa yleisön kommentoitavina Jakomäen kirjastossa sekä kerrokantasi.hel.fi –palvelussa. Yleisöpalautteesta on tarkoitus laatia kooste kilpailun palkintolautakunnalle ja asemakaavoittajien käyttöön.
Voittaja julkistetaan 28. päivä huhtikuuta 2017. Voittajalla on mahdollisuus liittyä Jakomäen sydän –allianssiin, johon nyt kuuluvat kilpailusta ja myöhemmin myös alueen rakentamisesta vastaavat Helsingin kaupunki, NCC ja Optiplan.

Allianssin tehtävänä on parantaa alueen palvelutasoa, minkä uskotaan kohentavan koko alueen arvostusta ja vetovoimaa.

Ennen kuin allianssi pääsee tositoimiin, pitää alueen asemakaava uusia. Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto tiedotti viime torstaina, että kaavamuutostyö jatkuu. Kaavatyö on ollut pysähdyksissä toista vuotta.

Työ alkoi ensimmäisen kerran mielipiteiden keruulla joulukuussa 2014. Vuotta myöhemmin Jakomäessä kerättiin lisää ideoita asukastyöpajoissa. Arkkitehtikilpailuun osallistuneet ovat voineet hyödyntää asukkaiden mielipiteitä suunnittelussa. Vastaavasti kilpailutöiden ideoita aiotaan hyödyntää asemakaavatyössä.

Asukkailla on nyt jälleen mahdollisuus mielipiteisiin, koska vuoden 2014 osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa on päivitetty, suunnittelualuetta laajennettu ja aikataulua täsmennetty. Mielipiteitä kaava-aikeista voi antaa toukokuun 5. päivään asti. Kaupunkisuunnitteluvirastossa kaavasta vastaa arkkitehti Elias Raunion tiimi.

Kaavaehdotus on tarkoitus saada kommentoitavaksi syksyllä. Kaavoituksen ja sitä seuraavan rakentamisen on ilmoitettu ajoittuvan vuosille 2017-2025. Ensin tehdään julkiset tilat ja sitten asunnot.

Kaavamuutosalueeseen on otettu mukaan myös Huokopuisto. KUVA HELSINGIN KAUPUNGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO
Kaavamuutosalueeseen on otettu mukaan myös Huokopuisto.
KUVA HELSINGIN KAUPUNGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO

Myös nutan kulurakenne pomppaa

Uusiin tiloihin siirtyminen tietää kaupungin virastoille aina lisää juoksevia kuluja. Jakomäen nuorisotalosta on valmistunut tarveselvitys, johon on ynnäilty tulevia kustannuksia.

Suunnitelman mukaan Jakomäki-taloon sijoittuva uusi nuorisotalo on kooltaan 400 neliömetriä ja sen rakentaminen ajoittuu vuosille 2019-2020. Uuden talon kuukausivuokra ilman veroja on enintään 9 000 euroa. Vuodessa se tekee 108 000 euroa, mikä on noin 45 000 euroa enemmän kuin tällä hetkellä.

Lisäksi vuotuiset henkilöstökulut tulevat olemaan 160 000 euroa, siivous 15 000 euroa ja toimintakulut 5 000 euroa.

Nuorisotalon uusien kalusteiden ja muuton yhteishinnaksi on saatu noin 50 000 euroa.

 

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliHyvää yhteistyötä vaikka vähän piikitellen
Seuraava artikkeliPuistolan vaalipaneelissa korostui lähikoulun tärkeys