Mielikuvitus peliin

teija loponen

Elämä ilman mielikuvitusta, omaa tai toisten, olisi ankeaa. Joskin liiallinen mielikuvitus on ärsyttävää, siitä esimerkkinä vaikkapa presidentti Trumpin omat, faktoista poikkeavat näkemykset monista asioista. Oikealla tavalla annosteltuna ja käytettynä mielikuvitus kuitenkin ilahduttaa, viihdyttää ja toimii myös oivallisena kehitystyökaluna. Suunnittelijat, taiteilijat ja lähes kaikkien mahdollisten alojen työntekijät voivat parantaa tulostaan käyttämällä mielikuvitustaan hyväksi työprosesseissaan ja niiden kehittämisessä.  Ongelmien ratkomisessa hyvästä mielikuvituksesta on paljon apua.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa on jouduttu viime vuosina käyttämään melkoisesti mielikuvitusta etsittäessä riittävästi uutta rakennusmaata kaupungin tarpeisiin. Aina ideat eivät ole saaneet myötätuulta lähistön asukkailta, puistoalueisiin kajoamisesta ei pidetä, ei myöskään korkeiden talojen suunnittelusta matalampia varjostamaan. Pukinmäessä jo edelliset ns. noppatalot aikaansaivat vanhoilta asukkailta kritiikkiä massiivisuudestaan ja näköalojen pilaamisesta, nyt jonkin verran samaa vastustusta ovat kohdanneet uudet suunnitelmat aseman seudun tiivistämisestä. Asukkaat, jotka eivät ole valinneet kotiaan kaupungin ydinkeskustasta vaan väljemmin rakennetuista kaupunginosista, soisivat niiden sellaisina säilyvänkin.

Rakentamisessa töitä nopeuttavaa mielikuvituksen avulla synnytettyä vauhdittamista kaivattaisiin. Löytyisikö esimerkiksi leikkipuisto Kotinummen kohdalla keinoja, joilla uudisrakennus voisi nousta nopealla aikataululla, ei vuoden tai kahden kuluttua. Vauhtia on saatu putkiremontteihin, kävisikö samantapainen kaava muuhun rakentamiseen?

Taiteen puolella pian Malmitalossa nähtävät DocPoint –festivaalien jatkot tuovat nähtäväksi muun muassa paljon viime viikkoina huomiota saaneen Kiehumispiste –elokuvan. Vaikka dokumenttielokuva perustuu pitkälti faktoihin, on mielikuvitusta tarvittu elokuvan idean kiteyttämiseksi muotoon, joka on herättänyt ihmisissä kiinnostusta. Kiehumispisteen kohdalla siinä tunnutaan onnistuneen.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliLeikkipuisto Kotinummen uudisrakennus valmistunee ensi vuonna
Seuraava artikkeliFallkullan kaavassa nähtiin hyvää ja huonoa