Fallkullan kaavassa nähtiin hyvää ja huonoa

fallkulla
Fallkullan kotieläintilan ja Malmin lentoaseman välissä kulkevaa Malminkaarta ollaan kaavasuunnitelmassa siirtämässä. KUVA TEIJA LOPONEN

Fallkullan liikuntapuistolle ja päiväkodille ja koululle kyllä, Sunnuntaipalstojen nykytaloja peittäville kerrostaloille ja Malmin lentokentän suunnitelmille ei. Muun muassa näitä asioita kertoivat asukkaat kaavoittajille Malmilla.

Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston kaavoittajat tulivat viime keskiviikkona Malmitalolle keskustelemaan ja kuulemaan asukkaiden kommentteja Fallkullan tilan kaavoituksen lähtökohdista ja lentoasemarakennusten kaavaluonnoksesta.

Perinteisiä kaavasulkeisia ei pidetty, vaan aineistoon oli voinut tutustua etukäteen esimerkiksi kaupungin verkkosivuilla. Malmitalolla oli nähtävillä kaavasuunnitelmien paperiset versiot, joista sai esittää kysymyksiä ja kommentteja suoraan suunnittelijoille.

Fallkullan maatilan kaavasta vastaa arkkitehti Crista Toivola ja maisema-arkkitehti Jouni Heinänen. Lentokentän rakennusten kaavoituksesta vastaa arkkitehti Pia Kilpinen.

Kaavoittajat päivystivät Malmitalolla peräti neljä tuntia. Arkkitehdit arvioivat, että paikalla kävi noin viisikymmentä asukasta. Loppumetreillä ilta sujui rauhallisesti, sillä suurin yleisöryntäys koettiin illan alkupuolella.

Kaikki kiinnostuneet eivät iltaan päässeet. Kaavaillasta avatuilla Facebook-sivuilla esimerkiksi koillishelsinkiläispoliitikot Björn Månsson ja Sinikka Vepsä ihmettelivät, miksi taas pidetään tärkeä asukasilta samaan aikaan valtuustokokouksen kanssa.

Malmitalolla sähäkintä keskustelu oli Malmin lentokentästä, jota puolustaneet asukkaat totesivat kaavoittajien tekevän turhaa työtä, sillä lentokentän kohtaloa ei ole sinetöity.

Toivolan mukaan he eivät ole asiaa päättäneet. Kaupunkisuunnitteluvirasto etenee nyt valtuuston hyväksymän ja hallinto-oikeudessa olevan yleiskaavan viitoittamaa tietä.

Lentoaseman lentoterminaalille, lentokonehallille ja autotallille laaditaan asemakaavaa, jossa rakennukset suojellaan kaupunkikuvallisesti, rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaina rakennuksina sr-1 ja sr-2 -merkinnöin.

Kaavalla halutaan luoda rakennuksille mahdollisimman monipuolista julkista käyttöä kuten palvelutiloja, liike-, toimisto- ja ympäristöhäiriötä aiheuttamattomia teollisuustiloja, opetus-, studio ja näyttelytiloja sekä liikunta- ja vapaa-ajan toimintaa palvelevia tiloja.

Fallkullan tilan pohjoisosaan on muodostumassa koulun, päiväkodin, liikuntapuiston ja leikkipuiston kokonaisuus. Kotieläintilan ja nuorisotalon toiminta alueella jatkuu.

Uusi päiväkoti on laitettu Jäkälätien päiväkodin ja entisen puukoulun tontille. Sen itäpuolelle jo aikanaan Fallkullan kerrostaloalueen kaavoituksen yhteydessä merkitty koulun paikka säilyy. Ajo koululle tapahtuisi Fallkullan kerrostaloalueen kautta rivitalojen editse menevää tietä. Nykyisessä kaavassa huoltotie menee yhtä katua lännempänä, mutta maastokäynnillä se on todettu ahtaaksi.

Tilan eteläpuolelle on merkitty paikka toiselle päiväkodille. Sen paikka eläinten läheisyydessä on arveluttanut turvallisuudesta huolissaan olevan kotieläintilan työnjohtoa.

Liikuntapuistoajatuksesta kaavoittajat saivat kiitosta.

Sitä vastoin Sunnuntaipalstojen eteen tuleva kerrostalojen ja pientalojen vyöhyke ei Malmitalolla käyneitä miellyttänyt.

Suuri muutos olisi Malminkaaren siirtäminen, jolloin Sunnuntaipalstojen uudisasunnoille tulisi enemmän tilaa. Malminkaarta siirrettäisiin hamassa tulevaisuudessa poispäin eläintilasta aina Suurmetsäntielle asti, sillä Malmin lentokentän kaavarungossa tien molemmin puolin on merkitty tiheähköä rakentamista.

Malminkaarella nyt oleva koira-aitaus pitää siirtää rakentamisen alta. Sen uudesta paikasta kaavoittaja toivoo vielä ehdotuksia. Malmitalolla asiasta ei tullut yhtään kommenttia.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMielikuvitus peliin
Seuraava artikkeliAutoilijat tottelevat hyvin peltipoliiseja