Lentäminen ja kirjallisuus kulkevat käsi kädessä

sirpa kivilaakso
Sirpa Kivilaakso pitää Malmin lentoasemaa monin tavoin tärkeänä ja ainutlaatuisena paikkana, joka tulisi ehdottomasti säilyttää ilmailukäytössä. Kuva Teija Loponen

Tapanilalainen lentoemäntä Sirpa Kivilaakso on lentänyt tasan 30 vuotta. Yhtä kauan hän on ollut kiinnostunut sanataiteesta, joka johdatti hänet Pukinmäen Taidetalon hallitukseen ja sen väliaikaiseksi toiminnanjohtajaksi.

Sirpa Kivilaakson isä työskenteli muutamat vuodet poliisipäällikkönä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja silloin tytär sai ensikosketuksensa lentämisen ja lentokentän monipuolisiin  työtehtäviin.

-Vanhemmat myös kannustivat minua harkitsemaan lentoemännän ammattia. Ensin työskentelin vuoden kenttäemäntänä avustamassa muun muassa yksin matkustavia lapsia sekä pyörätuolia tarvitsevia asiakkaita.

Malmin lentokenttään Sirpa tutustui jo opiskeluaikanaan lentolupakirjan omaavan naisystävän kautta, joka esitteli lentotoimintaa ja vei yksityislennolle.

-Siitä saakka olen mielenkiinnolla seurannut Malmin lentokentän kohtaloa. Se on mielestäni äärettömän tärkeä niin turvallisuuspoliittisesti kuin myös kulttuurihistoriallisesti. Ja koska itsekin sekä pyöräilen, että hiihdän sen ympäri vievää lenkkiä, arvostan korkealle myös lentokentän alueen virkistysarvon ja luonnon, Kivilaakso toteaa.

Miehensä syntymäpäivän kunniaksi Sirpa Kivilaakso osti koko perheelle elämyslennon Malmilta. Hän halusi, että he kaikki saavat ainakin kerran nauttia lähiympäristön avarista näkymistä taivaalta käsin. Samalla he havaitsivat kuinka tärkeä lentokenttä ja sen lähialueet ovat yritystoiminnalle.

-Minusta on aika yllättävää, että näin vahvoja kulttuurihistoriallisia arvoja ei kunnioita, Malmin lentoasemalla on lisäksi todella vankka sijansa Suomen historiassa. Siihen nivoutuu Malmin kentän turvallisuuspoliittinen merkitys myös tulevaisuudessa, sitäkään ei pitäisi väheksyä, Kivilaakso huomauttaa.

Kirjallisuudesta Sirpa on pitänyt aina. Jo teininä hän kirjoitti runoja ja lukiossa äidinkielen opettaja innosti oppilaitaan lukemaan paljon. Kolmikymppisenä Sirpalla syntyi halu opiskella lentoemännän työn ohessa jotain tietopuolisempaa ja syvällisempää. Alkuun hän toteutti sitä avoimessa yliopistossa.

– Nuorena on niin innokas ja tehokas. Minullakin oli häät ja yliopiston pääsykokeet kirjallisuutta lukemaan samalla viikolla, Sirpa Kivilaakso nauraa.

Lapsen syntymän jälkeen Sirpa kiinnostui saduista ja lasten kirjallisuudesta sekä sanataiteesta. Vuonna 2008 hän sai valmiiksi kotimaisen kirjallisuuden laitoksella väitöskirjan Anni Swanin saduista.

– Taidetalon johtaja Veijo Muroke oli jo vanhastaan tuttu, sillä tyttäremme kävi Pukinmäen sirkuskoulussa. Niinpä kun minua pyydettiin Taidetalon hallitukseen, oli helppo suostua näin hienoon asiaan. Opetin itse siellä viisi vuotta sanataidetta ja toimitin Sanasirkus –lehteä, Sirpa muistelee.

Sirpa on halunnut edistää lasten kulttuuria niin oman kirjoittamisen kuin taidetalon kautta. Siksi hän suostui väliaikaiseksi toiminnanjohtajaksi kuluvaksi lukuvuodeksi.

Kirjoittaminen on nivoutunut myös Sirpan ammattiin ilmailun puolella. Hän on toteuttanut Finnairin henkilöstön kanssa Runohattaroita Ruskeasuon taivaalla ja Siivenlentoja  -runokirjat liikuntaesteisten lasten Ruskeasuon koulun hyväksi ja reilu vuosi sitten hän toimitti yhdessä muutaman työtoverinsa kanssa ilmailuteemaisen lasten satukirjan Lennokas Lastensairaalan hyväksi. Finnair on harkinnut ottaa sen lentokoneissa näytettävään ohjelmistoonsa, jos vain löydetään sopiva tapa muuttaa tarinat animaatioiksi. Tapanilalainen näyttelijä Martti Suosalo olisi valmis lukemaan tekstit.

– Oikeastaan aika jännää, miten kaksi minulle läheistä asiaa, lentäminen ja kirjallisuus, ovatkin nivoutuneet niin monilla tavoin yhteen. Olen onnekas, kun saan tehdä kahta rakasta työtä lomittain, lentopurseri ja Pukinmäen Taidetalon vt. toiminnanjohtaja Sirpa Kivilaakso toteaa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliInfluenssakausi alkoi jo ennen joulua
Seuraava artikkeliUusi vuosi tuo uuden pomon Tapanilan Urheilukeskukseen