Influenssakausi alkoi jo ennen joulua

Malmin terveysasema

Malmin päivystyksessä oli jouluviikolla paljon influenssapotilaita ja ruuhkaa.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi olla maha- ja suolisto-oireita, kertoo epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen.

Useimmissa tapauksissa perusterveillä hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito kotona: lepoa, riittävästi nesteitä ja tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkettä.

-On tärkeää juoda riittävästi ja ottaa tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkettä, esimerkiksi parasetamolivalmisteita tai ibuprofeenia pakkauksen ohjeen mukaisesti, opastaa Malmin päivystyksen johtajalääkäri Mia Laiho.

Influenssa tarttuu pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Influenssa on viruksen aiheuttama ja taudin itämisaika vaihtelee 1 – 3 päivän välillä ja taudin kesto on noin 3 – 5 päivää.

Influenssalääkkeet saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää oireita. Influenssalääkitystä suositellaan erityisesti niille influenssan riskiryhmään kuuluville potilaille, jotka ovat riskissä saada influenssan jälkeen jälkitauteja, kuten korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Heitä ovat henkilöt, joilla on krooninen hengityselinten sairaus, sydän- ja verisuonitauti, ikäihmiset, vastustuskykyä alentava lääkitys tai diabetes. Heidän on syytä herkemmin oireiden pitkittyessä tai vaikeutuessa hakeutua hoitoon.

Lääkäriin pitää lähteä, jos kuume pitkittyy yli 5 päivään, tauti vaikeutuu uudelleen, tulee hengenahdistusta tai jos yleiskunto heikkenee. Hoito-ohjeita saa tarvittaessa ympäri vuorokauden terveysneuvonnasta p. 09 310 10023

Päivystykset keskittyvät hoitamaan vain riskiryhmiä ja vakavasti sairastuneita.

Teija Loponen

Influenssa tarttuu helposti

  • Influenssaan sairastunut erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä niistäessä.
  • Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.
  • Tartunnan saanut voi tartuttaa jo päivää ennen oireiden ilmaantumista. Tartuttavuus on suurinta 3 – 4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran.
  • Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 1 – 3 päivää.
  • Influenssa-aikana käsihygieniaa tulee tehostaa. Pesu saippualla ja vedellä riittää.
Edellinen artikkeliLentokenttäalueen pintamaassa ei suuria haitta-ainemääriä
Seuraava artikkeliLentäminen ja kirjallisuus kulkevat käsi kädessä