Wanha Lady esittäytyy

DC3
DC-3 –koneiden myötä Suomen kuusi ensimmäistä lentoemäntää koulutettiin vuonna 1947. Malmin lentoasema muodostui heille tutuksi paikaksi. Kuvat Maria-Pelagea Keurulainen

Malmin kirjastossa avautuu maanantaina valokuvanäyttely nimeltä Wanha Lady Helsinki-Malmilta. Näyttely sisältää Maria-Pelagea Keurulaisen valokuvia DC-3:sta kotikentällään Helsinki-Malmilla.

Wanha Lady DC-3 aloitti reittilennot Malmilta sotien jälkeen vuonna 1948 ja lentää edelleen samalta kentältä.
Douglas DC-3 valmistui Yhdysvalloissa jouluaattona vuonna 1942 ja ilmavoimat otti sen heti kuljetuskoneekseen. Sotien jälkeen kone ostettiin Suomen valtiolle ja rekisteröitiin 19.6.1948 tunnukselle OH-LCH. Kone palveli Aero Oy:n Helsingin, Tampereen ja Vaasan välisessä matkustajaliikenteessä vuoteen -60 asti, jonka jälkeen se purettiin varaosiksi. Varaston hyllyltä Wanhan Ladyn nosti jälleen siivilleen Finnair, joka tarvitsi rahtikoneita. Seitsemän vuotta myöhemmin Finnair lensi tällä samaisella koneella viimeisen DC-3 matkustajalentonsa.
Vuonna -70 kone siirtyi Suomen Ilmavoimien palvelukseen. Tavanomaisten rahti- ja laskuvarjohyppylentojen lisäksi koneella huhutaan olleen salaisia tehtäviä. Vuonna -85 Ilmavoimat luopui DC-kolmosistaan. Airveteran Oy pelasti yksityisin varoin kaksi konetta Suomeen. Toinen, Normandian maihinnousuunkin osallistunut kone, OH-LCD, on sijoitettuna Suomen Ilmailumuseolle ja toinen lentää ja komeilee Maria-Pelagean kuvissa.

Maria-Pelagea Keurulainen tutustui Wanhaan Ladyyn vuonna 2014. Hänellä kuvausharrastus ja kiinnostus ilmailuun ovat kulkeneet käsi kädessä. Maria-Pelagea sai kiinnityksen DC-3:n miehistöön ja hänen dramaattisetkin kuvansa vanhasta leidistä ovat levinneet ympäri maailmaa.

Malmin kirjastoon Wanha  Lady –näyttelyn päätti toteuttaa ala-malmilainen pariskunta, Maija Hurmevirta ja Markku Rönkä.

-Päätimme Markun kanssa kantaa kortemme kekoon Malmin Elävä Joulukalenteri -tapahtumaan ja menimme sitä suunnittelevaan kokoukseen. Siellä mieleeni tuli Malmin lentoasema. Ilman elävää lentoasemaa ei minulle ole elävää Malmia. Lentoasema on osa Malmin identiteettiä ja sen historialliset arvot niin suuret, että sen tuominen esiin on ihan välttämätöntä myös tässä yhteydessä, Maija Hurmevirta kertoo.
Hän törmäsi netissä Maria-Pelagean kuviin Wanhasta Ladystä, perehtyi DC-kolmosen historiaan ja kysyi sitten Maria-Pelagealta kiinnostusta näyttelyn järjestämiseen.

-Seuraavaksi tiedustelin Malmin kirjastolta näyttelytilaa ja kun sekin onnistui, kysyimme MV-kuvien Heikki Kasevalta, olisiko tällä intoa lähteä mukaan. Hessu totesi heti, että  oon mukana, Maija ja Markku iloitsevat. Myös Suomen Ilmailumuseo on antanut pienen panoksen ja kannustanut näyttelyn toteuttamiseen
Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esiin upea vanha kone, jota kunnostetaan ja ylläpidetään vapaaehtoisvoimin.

-Malmin lentoasemaa puolustetaan niinikään ilman ulkopuolista tukea ja näiden yhteinen historia on alkanut heti sotiemme jälkeen. Näyttely nostaa esiin myös Maria-Pelagean mahtavan työn valokuvaharrastajana. Kaikki nämä sopivat meidän omaan ajatusmaailmaamme, jossa toiminta, tekeminen ja jakaminen itsessään on palkitsevaa. Jokainen voi omalla panoksellaan tuoda yhteisölle lisäarvoa, Maija Hurmevirta toteaa.

Maija ja Markku toivovat, että näyttely tuo lentoaseman historiaa lähemmäs malmilaisia.

-Yritämme toteuttaa näyttelyn niin, että myös pienet kävijät saisivat siitä jotain irti ja esiin tulisi myös se, kuinka paljon ilmailunkin alalla on tapahtunut kehitystä sinä aikana kun Wanha Lady on lentänyt Helsingin taivaalla. Sen vuoksi olemme tehneet näyttelyyn parin lauseen minitarinoita kuvateksteiksi. Minä itse uskon tarinan voimaan ja toivon, että ne tuovat näyttelyyn jotain lisää, sanoo Maija Hurmevirta.

Maija ja Markku ovat monille tuttuja Pop Up ravintola Raparperitaivaasta, jonka kautta he haluavat tuottaa kaikkien tavoitettavissa olevia tapahtumia, jotka luovat paikallisidentiteettiä sekä antavat ihmisille mahdollisuuden tavata toisiaan.

Wanha Lady näyttely Malmin kirjastossa 19.12.-31.12. Avajaiset 19.12. kello 17.30, Raparperitaivas tarjoaa näyttelyn avajaisten pullakahvit Malmin kirjaston akvaariossa.

Teija Loponen

 

 

Edellinen artikkeliLentokentän rakennukset toimitilakäyttöön
Seuraava artikkeliFallkullan asemakaava: Koulu, päiväkoteja, liikuntapuisto ja asuntoja