Muutosten aikaa

teija loponen

Maailma muuttuu ja kotikulmat samaten. Tänä vuonna on lehdessämme esitelty erilaisia kaavasuunnitelmia huomattavasti enemmän kuin edellisinä vuosina. Rakentaminen ja etenkin täydennysrakentaminen koskevat periaatteessa ihan jokaista kaupunginosaa. Yleisten rakennusten tontteja on muutettu asumiseen tarkoitetuiksi tonteiksi, puistoista on nipsaistu reunoilta osia pois asuntorakentamisen käyttöön ja moni vanha rakennus on purettu uuden ja isomman alta pois. Uusi yleiskaava tulee lisäämään muutoksia entisestään. Yhä mittavammat virkistyskäytössä olleet alueet muuttuvat tulevaisuudessa asuinalueiksi. Luontoa löytyy yhä vähemmän, rakennetut puistoalueet saavat tyydyttää ulkoilijoiden tarpeet.

Luonnossa liikkuminen on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina. Sukset ovat tehneet kauppansa Helsingissäkin, vaikka täällä runsaslumiset talvet ovat harvinaisia. Silti latuja tehdään niin Malmin lentokentän ympäri kuin Vantaanjoen toiselle puolelle Paloheinään. Niidenkin tulevaisuus tosin voi olla jatkossa vaarassa. Moni on myös tottunut ulkoilemaan Fallkullan avarissa peltomaisemissa, joissa on välillä kasvatettu asukkaiden noukittavaksi auringonkukkia, välillä saatu ihailla hevosia laitumella. Nekin ovat nyt joutuneet tarkastelun alle ja halutaan ottaa tehokkaampaan käyttöön. Kotieläintila ja viljelyspalstat silti säilyvät ja jälkimmäisiä saatetaan saada lisääkin. Niitä kaivataan, etenkin kun Suutarilan siirtolapuutarhasuunnitelma ei ole edennyt.

Suuremmissa rakennushankkeissa eteneminen on hidasta. Ihmiset ovat tottuneet valittamaan päätöksistä ja yrittävät jo ennen päätösten tekoa saada lautakuntia jättämään asioita pöydälle, jotta niitä harkittaisiin vielä kerran. Näin kävi esimerkiksi Tapanilan puukoulun suhteen. Siihen otti kantaa muun muassa Koillis-Helsingin Yrittäjät, jotka toivovat lautakunnan jäsenten pohtivan sitä, mistä mikroyrittäjät löytävät Tapanilassa toimitiloja kun yhä useampi rakennus siirtyy asuinkäyttöön. Ainakin koulun alakerta olisi syytä säilyttää vuokratilaa kaipaavien pienyrittäjien ja asukasyhdistysten käytössä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin Mieslaulajat: Jouluyönä
Seuraava artikkeliNuorisotalo sai sijaistilat lähikahvilasta