Nuorisotalo sai sijaistilat lähikahvilasta

Nuoriso-ohjaaja Ville Tuomisto seuraa Anina Järvisen ja Anna Palmin (oik.) peli-intoa. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Tapulikaupungin nuorisotalon wc-tiloissa sattui syksyllä niin paha vesivahinko, että koko talo piti sulkea ja paikka on kiinni vähintään vuoden loppuun. Paikallisessa kahvilassa huomattiin nuorisotalon ahdinko, ja päätettiin tarjota yrityksen tiloja nuorten evakkotiloiksi.

Tapulikaupungin nuorisotalon toimintoja siirrettiin elo-syyskuussa pikavauhtia kirjastoon, leikkipuistoon ja nuoria ohjattiin myös Jakomäen ja Malmin nuorisotaloille. Talon 9-12-vuotiaat kävijät löysivät evakkopaikat hyvin, mutta kaikki 13-17-vuotiaat nuoret eivät evakkopaikoista  innostuneet.

Niinpä nuorisotoimelle olikin iloinen yllätys, että nuorisotalon lähelle Ajurinkujalle perustetun uuden kahvilan pitäjät halusivat auttaa.

– Tapulin kahvihuone lähestyi meitä idealla, että voisimme olla heidän tiloissaan iltaisin, sillä he menevät kiinni kuudelta. He ovat myös tarjonneet tilojaan meille kokouskäyttöön sekä keittiölaitteita, jotta saamme tarjottua nuorille lämmintä juotavaa, iloitsee aluetyöntekijä Minna Revontuli Tapulikaupungin nuorisotalosta.

Kahvila on toiminut nuorisotilana nyt muutaman viikon, ja sana paikasta alkaa levitä. Viime viikon torstai-iltana paikalla oli seitsemän jälkeen nuoriso-ohjaaja Ville Tuomiston ja Paavo Veikkolaisen sekä opiskelija-työharjoittelija Niko Lahtisen lisäksi vain kaksi tyttöä.

– Hyvä juttu ja hienoa!

Viisitoistavuotiaat tapulikaupunkilaistytöt Anna Palm ja Anina Järvinen ovat niin keskittyneitä tietokonepeliin, eivätkä halua menettää hyvää voittoputkea, joten he huikkaavat nopeasti mielipiteensä väliaikaisesta nuorten kokoontumispaikasta.

– Tällä käyvät pojat ovat aloittaneet itsepuolustuskurssin Malmilla, ja he ovat torstaisin siellä treeneissä, nuoriso-ohjaajat kertovat.

Tapulin kahvihuone on perheyritys, jossa työskentelevä Tomi Heiskanen entisenä nuorisotalon kävijänä tietää, miten tärkeää on, että nuorille löytyy kodin läheltä oma kokoontumistila.

Hän tunsi entuudestaan Tapulikaupungin nuorisotyöntekijöitä ja kävi talolla kertomassa uudesta kahvilasta.

– Sitten lähdin syksyllä lomalle poikani luo Kuubaan. En tiedä, miten kaikki tarkalleen tapahtui, mutta sillä välin yrityksen omistava äitini oli sopinut, että tilatarpeessa ollut nuorisotalo voi tulla kahvilaan, Tomi Heiskanen kertoo.

Kahvilassa on iltatoimintaa 13-17-vuotiaille nuorille keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 18-21. Lauantaistakin on ollut jo puhetta. Heiskanen näkee nuorten iltakäytössä vain hyviä puolia.

– Nuorista ei ole ollut mitään haittaa, päinvastoin. Edes jälkiä ei ole tarvinnut siivota. Mitä nyt olen pari kertaa itse käynyt illalla tuomassa kahvimaitoa, niin täällä on ollut suht’ rauhallista. Minusta tuntuu, että olin itse nuorena paljon rasavillimpi, hän naurahtaa.

Etuihin hän laskee myös sen, että nuorista kahvila saattaa saada myös asiakkaita.

– Kun aloitimme, täällä kävi hyvin väkeä, mutta nyt kun ilmat kylmenivät, myös kahvila hiljeni. Toivottavasti joulu taas muuttaa tilannetta, hän pohtii.

Pirjo Pihlajamaa