Ilmailumuseo tallensi Malmin lentoaseman toimintaa

Helsinki-Malmin lähilennonjohdossa vuorossa oleva lennonjohtaja Kimi hoitaa rullauspuolta radiopuhelimitse, Riikka hoitaa kiitotien puolta. Pöydällä manuaalinen liuskajärjestelmä ilmatilan hallintaan. KUVAT SUOMEN ILMAILUMUSEO

Vantaalla toimiva Suomen Ilmailumuseo tallensi Helsinki-Malmin lentoaseman toimintakulttuuria jälkipolville kesällä 2015. Nyt tallennustyö on valmis ja pääosaltaan kaikkien katsottavissa.

”Malmi ilmailee 2015” –hankkeessa dokumentoitiin riippumattomasti ja monipuolisesti lentoaseman arkipäivän toiminnot. Tallennustyö kattoi Finavian palvelut sekä viranomais-, koulutus- ja muun lentoasemalta löytyvän yritystoiminnan.

Lentoasemaa ylläpitävän Finavian lisäksi kenttäalueella on yli 40 erilaista toimijaa, jotka ovat sijoittuneina joko Finavialta vuokrattuihin tiloihin tai erillisiin rakennuksiin jotka sijaitsevat Finavialta vuokratulla maa-alueella.

Projektissa tarkasteltiin myös ilmailuun liittyvää harrastustoimintaa.

Saatu aineisto tallennettiin Suomen Ilmailumuseon kokoelmiin ja sitä voidaan nyt hyödyntää näyttely-, tutkimus- ja julkaisukäyttöön sekä ulkoiseen viestintään.
-Museo haluaa tukea Malmin lentoaseman toimintakulttuurin tuomista läpinäkyvämmäksi suuren yleisön suuntaan ja vapauttaa edustavan otoksen projektin yhteydessä syntyneestä kuvamateriaalista vapaaseen, ei-kaupalliseen käyttöön. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa kun laajan lentoasemayhteisön toimintaa on esitelty monipuolisesti internetin kuvapalveluissa, kertoo Suomen ilmailumuseon kokoelma-amanuenssi Tapio Juutinen.

Projekti tuotti yhteensä 1400 valokuvaa, 25 haastattelua ja satoja sivuja kenttäpäiväkirjoja.

Lentoasemalla vieraillaan paljon myös ihan vain katsomassa koneita.
Lentoasemalla vieraillaan paljon myös ihan vain katsomassa koneita.

Yksi dokumentoinnin suorittajista oli Suomen Ilmailumuseossa yliopisto-opiskeluunsa liittyvää harjoittelua projektisihteerinä suorittava Sonja Leppänen. Leppänen kirjoitti myös blogia kokemuksistaan.

-Kun suuntaan kenttätöihin Helsinki-Malmin lentoasemalle muistivihkon, kameran, nauhurin ja kaikenlaisten lomakkeiden kanssa, minusta tuntuu vain osittain siltä että olen tutkija ja menossa tutkimuskohteeseen. Paikan lämminhenkisessä ilmapiirissä on jotakin sellaista, että tuntuu pikemminkin siltä kuin olisi menossa vanhojen ystävien luo. Vuonna 1936 valmistunut funkkispäärakennus on ehdottomasti paikan sydän. Sisätiloissa ympyrän mallinen pohjapiirros tekee kaikesta hassun kiemuraista, kirjoitti Leppänen blogissaan.

Leppänen tutustui lentoasemalla siellä toimiviin yrityksiin, kuten vuonna 2010 perustettuun liikenne- ja yksityislentäjien koulutusta tarjoavaan Aeropoleen, joka  oli vuonna 2015 liikevaihdoltaan Suomen toiseksi suurin lentäjien kouluttaja.

Samoin tutuksi tulivat myös lentoasemalla kokoontuvat harrastajat, esimerkiksi partiolippukunta Tuulenkävijät.

Hankkeen sivut löytyvät osoitteesta www.ilmailumuseo.fi/malmi-ilmailee-2015.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMPS:n joukkueet ja PuiU napsivat voitot
Seuraava artikkeliKiinnostus vielä rakentamattomiin omistusasuntoihin on lopahtanut