Järjestöt vaativat palauttamaan yleiskaavan

Malmin lentoaseman lenkkipolun luonto on myös vaarassa jäädä rakentamisen alle.

Helsingin yleiskaavaehdotus on esitetyssä muodossaan toteuttamiskelvoton. Ehdotus on uusittava perusteellisesti. Näin vaatii joukko järjestöjä mukanaan koillishelsinkiläisiä toimijoita.

– Järjestöjen asiantuntemuksella laatimia ja hyvin perusteltuja muutosesityksiä ei ole otettu nykyisessä kaavassa huomioon. Siksi vaadimme yleiskaavaehdotuksen palauttamista uudelleen valmisteltavaksi, kannanotossa todetaan.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys kokosi toissa torstaina Helsingin Tieteidentalolle kaupunginosayhdistyksiä ja muita järjestöjä keskustelemaan Helsinkiin tekeillä olevasta yleiskaavasta.

Paikalla olijoita yhdisti huoli Helsingin viheralueiden tulevaisuudesta. Koillis-Helsingin asukasyhdistyksistä Tieteidentalolla oli edustus Puistola-Seurasta ja Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksestä.

Illan antina syntyi yhteinen kannanotto, jossa terveiset Helsingin yleiskaavoituksesta päättäville ovat, että yhdistysten ja yhteisöjen yleiskaavasta esittämät keskeiset näkemykset tulee ottaa huomioon.

– Yleiskaavaehdotuksessa uhrataan aivan liian paljon Helsingin merellisiä ja mantereisia luonto- ja virkistysarvoja, vaikka tämä ei ole kaavan kasvutavoitteiden kannalta tarpeellista. Esimerkiksi Tukholmassa on päädytty siihen, että 150 000 asunnon rakentaminen edellyttää vain muutaman promillen vähennystä viheralueisiin, kannanotossa verrataan.

Kannanoton mukaan viheralueille rakentaminen tulee minimoida, ja olennaiset luontokohteet on esitettävä yleiskaavan oikeusvaikutteisella pääkartalla.

– Helsinki on paitsi pääkaupunki, myös asukkaidensa kotiseutu, jonka kehittämisessä ei voi yksisilmäisesti kävellä heidän ylitseen, järjestöt huomauttavat.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTuomas Heiman ja Salla Vehma vuoden yrittäjät
Seuraava artikkeliPoliitikot äänestivät 5-10 kuntalaisaloitteesta