Malmin lentoasema – Helsingin helmi

Sampo Kiviniemi kuvasi Malmin lentokenttää eri vuorokaudenaikoina ja erilaisista näkökulmista.

Suomen Kulttuurirahaston tuella toteutettu tänään avautunut Sampo Kiviniemen valokuvanäyttely Malmin lentoasema – Helsingin helmi kertoo lakkautettavaksi esitetyn Malmin lentoaseman ilmailukulttuurista.

Sampo Kiviniemen valokuvanäyttelyssä Malmitalon aulassa esitellään Malmin lentoaseman elävää ja monipuolista ilmailukulttuuriperintöä maailmanlaajuisesti harvinaisessa 1930-luvun lentokenttämiljöössä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Sampo Kiviniemi on 26-vuotias maanmittausinsinööri ja valokuvauksen harrastaja, joka kertoo kuvanneensa Malmin kentän toimintaa noin kymmenen vuoden ajan asuessaan kentän vieressä Tapanilassa.

-Silloin vasta tutustuin kenttään tarkemmin ja huomasin, kuinka hienosta paikasta on kyse ja minkälaista historiaa siihen liittyy.
Kiviniemi sanoo edelleen hämmästelevänsä alkuperäisessä asussaan säilynyttä funkislentoasemaa ja sen toimintaa.

-Malmin kentän arvo ei ole pelkästään hienoissa vanhoissa rakennuksissa tai menneissä tapahtumissa, vaan edelleen elävässä, vireässä ja yhteisöllisessä ilmailutoiminnassa, johon osallistuu aktiivisesti mitä erilaisin joukko harrastajista ammattilaisiin. Olisi suuri menetys, jos näin merkittävä kansallisen historian monumentti ja elävän kulttuuriperinnön keskus katoaisi. Toivon, että kuvillani voin herättää ajatuksia Helsingin ainoan lentoaseman, Helsingin todellisen helmen merkityksestä. Haluan yrittää osaltani avata päättäjien silmien sille, mikä nyt uhataan hävittää, Kiviniemi toteaa.

Kiviniemen kuvat kertovat myös Malmin lentoaseman monipuolisesta, mutta hyvin vähän tunnetusta toiminnasta, johon kuuluvat myös liikematkustajat.
-Lisäksi yllättävän harva tietää, että kenttä on todella tärkeä kaikelle pääkaupunkiseudun aikatauluttomalle lentoliikenteelle, lentokoulutukselle ja huoltotoiminnalle, ei pelkästään tuhansille harrastajille ja lähialueen asukkaille virkistysalueena. Tulevaisuus tuo kentälle vielä enemmän mahdollisuuksia, potentiaalia riittää, uskoo Sampo Kiviniemi.

Malmin lentoasema valittiin loppuvuodesta 2015 Euroopan 14 uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon eurooppalaisen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran ja Euroopan investointipankin instituutin toimesta.

Sampo Kiviniemi Malmin lentoasema – Helsingin helmi valokuvanäyttely 20.1.–13.2.Malmitalo, aula. Avoinna ma–pe 9–20 ja la 9–18, vapaa pääsy.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSisäilmaongelmat riivaavat edelleen kristillistä koulua
Seuraava artikkeliPihlajamäen linnoitteet uusintana