Lentoasema halutaan suojella

lentoasema
Malmin lentokenttä valittiin vastikään Euroopan uhanalaisimpien kulttuuriperintökohteiden 2016 joukkoon. Valtuusto vahvisti uhanalaisuuden keskiviikkoiltana. KUVAAJA RAINE HAIKARAINEN

Uudenmaan ELY-keskukselle on toimitettu 12.10.2015 rakennusperintölain mukainen esitys Malmin lentoaseman suojelemisesta toimivana kokonaisuutena rakennuksineen ja lentokenttäalueineen. 

-Tavoitteena on estää rakentamisaikeet kokonaan. Jos alue olisi suojeltu, ei sinne saisi rakentaa, toteaa Malmin lentoaseman ystävien hallitukseen kuuluva Sari Klinga.
Laki rakennusperinnön suojelemisesta mahdollistaa lentokentän suojelemisen toimivana kokonaisuutena niin, että lento- ja liiketoiminta voi jatkua ja kehittyä Malmilla.

Helsingin kaupungin kaavasuunnitelmissa aluetta havitellaan asuntorakentamiseen.
-Minä olen kiinnostunut kaupunkibrändeistä. Suomi tarvitsee merkittävän ja vahvan kaupunkibrändin ollakseen globaalisti kiinnostava. Metropolin brändiin kuuluu aina kaksi toimivaa kaupunkikenttää, Helsingissä se toinen on laskeutumisiltaan Suomen toiseksi vilkkain kenttä, eli Malmi, perustelee Klinga yhtä syistä suojeluhakemuksen tekoon.

-Lentoaseman kulttuurihistoriallisia ja luontoarvoja ei voi kukaan kiistää. On parasta, että toimiva kokonaisuus suojellaan. Koska lentokenttäalueen käyttöön ja kaavoitustilanteeseen kohdistuu erittäin suuri julkinen ja taloudellinen intressi ja paine, olemme esittäneet, että ELY-keskus asettaa Malmin lentoasemalle vaarantamiskiellon ja estää kohteen kulttuurihistoriallista merkitystä vaarantavat toimenpiteet, kertoo Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Vaarantamiskielto perustuu lakiin rakennusperinnön suojelusta.

Hyvönen muistuttaa, että Malmin lentoaseman merkitys kansalaisille ja Suomen valtiolle on paljon suurempi kuin yhden kaupungin lyhytaikainen taloudellinen etu.
Helsinki on suunnittelemassa kentälle asuntoja 25 000 ihmiselle. Kaupunkisuunnitteluviraston johtaja Mikko Aho ei Helsingin Sanomien mukaan osaa vielä sanoa, mikä vaikutus suojeluhakemuksella on Malmin rakentumisen kannalta. Kaupunki jatkaa edelleen kaavoitusvalmisteluja.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLiikkumisen tarve
Seuraava artikkeliLennokas saa siivet Kirjamessuilla