Liikkumisen tarve

Valtakunnallista liikuntapäivää vietetään ensi lauantaina. Tavoitteena on saada jopa 100 000 ihmistä liikkeelle tuon saman päivän aikana. Nykyään valtaosa ihmisistä istuu suurimman päivästään, joko koulussa, työpaikalla tai ikäihmiset kotona. Liiallisesta istumisesta aiheutuvien vaivojen ennaltaehkäisyyn on kehitetty monenlaisia välineitä, mutta paras tapa ehkäistä niitä olisi sekä ottaa ”turhia” askeleita työpäivän aikana, että muistaa liikkua vapaa-ajalla. Mitä useampana päivänä harrastaa liikuntaa, sitä terveempänä säilyy. Valitettavan usein liikunnan tärkeyden havaitsee vasta sitten, kun jotain vaivoja jo ilmenee.

Suomen Latu palkitsi juuri Suomen Liikuttaja -tunnustuksella Frisbeegolfliiton ja Frisbeegolfkouluttajat. Suomen Latu on jo useana vuonna palkinnut Liikuttaja-tunnustuksella tahon tai organisaation, jonka toiminta edistää merkittävällä tavalla liikkumista. Viime vuosina suureen suosioon nousseen frisbeegolfin harrastajia arvioidaan olevan jopa yli 100 000. Lajin etuna on se, että se on helppoa ja halpaa, sitä voi harrastaa yksin tai porukan kanssa ja yhden frisbeekiekon saa jo noin kymmenellä eurolla, joten laji ei ole kalliskaan. Frisbeegolfratoja on Helsingissä jo useita, Siltamäen liikuntapuiston rata on niistä yksi ja varsin suosittu.

Liikkumisen riemu pitäisi löytää jo pienenä. Monilla urheiluseuroilla onkin tarjolla vanhempi-lapsi –jumppia, tenavien liikuntaryhmiä ja esikoululaisten omia urheilukouluja. Tapanilan Erällä on koululaisille oma liikuntapäiväkerho, jossa koulupäivän jälkeen harrastetaan monipuolista liikuntaa ja kokeillaan erilaisia lajeja. Malmin Palloseuran ja Puistolan Urheilijoiden keväisin toteuttamassa KimalaisCupissa täkäläisten päiväkotien lapset pääsevät ihan oikean jalkapalloturnauksen makuun. Moni urheiluseura myös vierailee kouluilla antamassa näytösesityksiä vaikkapa karatessa, judossa, taekwondossa ja koripallossa sekä kertomassa, että lajia pääsee kokeilemaan maksutta. Lapsena opittu liikunnan harrastaminen jatkuu usein läpi elämän, vaikka laji vaihtuisikin. Lasten tarve ja halu liikkua kannattaa siksi huomioida mahdollisimman varhain.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliViikkiin kaksi uutta luonnonsuojelualuetta
Seuraava artikkeliLentoasema halutaan suojella