Lennokas saa siivet Kirjamessuilla

Riitta Kiiveri, Meriitta Ahtikari ja Sirpa Kivilaakso odottavat innoissaan Kirjamessuja ja Lennokas-kirjan ilmestymistä. Kuva Teija Loponen

Finnairin henkilökunnan ja matkustajien yhteistyönä syntyi huikeita satuja eri kulttuureista ja maailmankolkista, sekä kauniita tarinoita ystävyydestä ja selviämisestä.

-Kirjaprojekti kesti kaikkiaan kaksi vuotta, josta ensimmäinen vuosi meni satujen pyytämiseen eri ihmisiltä. Vain yksi niistä, lentäjän satu lapselleen, oli valmiina, muut kirjoitettiin varta vasten tähän projektiin, kertoo itsekin Finnairilla lentopurserina työskentelevä tapanilalainen satututkija ja kirjalija Sirpa Kivilaakso.

Kirja-idean äiti on lentoemäntä Kati Kaivanto, joka halusi tehdä satukirjan Uuden Lastensairaalan hyväksi. Kaivanto kutsui koolle lentoemäntänä aiemmin toimineen puheterapeutti Meriitta Ahtikarin ja lentoemäntä, kirjailija Riitta Kiiverin. Idean saatua jo siivet mukaan pyydettiin ikään kuin ”esimieheksi” satukirjailija, filosofian tohtori Sirpa Kivilaakso.

Kirjoittajia löytyi tutuista työntekijöistä Finnairin sisältä, sekä matkustajien joukosta. Kirjassa on myös hauskoja lasten suusta kuultuja lausahduksia. Lopulta satuja oli enemmän kuin kirjaan mahtui ja kustantaja päätti valikoida kirjaan vain jollain tavoin lentämiseen liittyvät tarinat.

Puheterapeuttina Meriitta Ahtikaria on koskettanut vahvasti niiden lasten kohtalot ja tarinat, joita hän on työssään kohdannut. Sairaalamaailmassa koettu ystävyys, välittäminen ja rakkaus heijastuvat niin hänen kuin monen muunkin kirjoittajan yhteisessä teoksessa.
Pirkko Saaren Pii Peipponen kiertää maailmaa tehden tutuksi erilaiset tervehtimistavat, Ari Kyyrön Leo Lekkerin lentomatka kertoo pienen lentäjän pojan jännästä mielikuvitusmatkasta ja Riitta Kiiverin Elmo-revontuli taivaan ilmiöistä ja niiden ilkikurisista lennokas_kivilaakso_kiiveri_sipilatempuista.

Eläimet seikkailevat monissa saduissa. Helena Kaartinen vie Hiirulaiset -tarinassaan lukijan pienten hiirten ruoanhankintamatkalle. Pertti Kiiveri on laittanut leijonan pyöräilykilpailun järjestäjäksi ja Kati Kaivonnon sadussa Mäyräkoira Olavi Pitkänen pääsee Pariisiin tutustumaan sen nähtävyyksiin ja ruokiin.

Jouni Finnilän Venni lentokapteenina kertoo, kuinka pikkupojan luvaton lentomatka päättyy onnellisesti ja onnellinen päätös on myös Raija Murphyn Onnen Kultamunaa etsimässä –sadussa. Tarina kertoo erossa olemisen ikävästä ja siitä ilosta kun lapsi pääsee kotiin.
Kivilaakson Sirpan Panu-poron lahjaretki tuo esille ajankohtaisen aiheen, siinä slummien lapset saavat eksyneeltä porolta reen täydeltä lahjoja. Kaikki on lopulta hyvin myös Nina Sandsundin Supersymppis-sadussa, jossa juonia punonut ilkeä professori muuttuu kiltiksi supersankarin sanojen ansiosta. Ystävällisyyden ja ystävyyden tärkeys nousee esiin Meriitta Ahtikarin Ystävyyden Aarteessa. Se opettaa, että vaikka olemme erilaisia ja erivärisiä, on jokainen yhtä hyvä.

Liki 60-sivuisen kirjan viimeinen tarina Arttu Satakieli on Antti Miettisen lorutarina nälkäistä Artusta, joka tutustuu erilaisiin ruokiin ja oppii jopa pitämäänkin niistä.

Kirjan toimittivat Sirpa Kivilaakson kanssa Riitta Kiiveri ja Anna-Reetta Sipilä, kuvituksesta vastaa Karoliina Pertamo. Lennokas julkaistaan myös englanniksi nimellä Airy tales – Stories from above the clouds and beyond the skies. Kääntäjänä on Nana Arjopalo.
Sirpa Kivilaakso kertoo Lennokas-kirjan olevan hänen kolmas hyväntekeväisyysprojektinsa.
-Sitä edeltävät: Siivenlentoja, Runoja lennoista ja sankareista -runokirja (1998) sekä Runohattaroita Ruskeasuon taivaalla (2000). Molempien tuotto on ohjattu Lentävän Pyörätuolin kautta Ruskeasuon koululle, joka on ollut pitkään finnairilaisten hyväntekeväisyyskohde.

-Vuonna 2012 julkaistiin Finnairin henkilökunnan toimesta: Taivas mikä työpaikka -kirja, joka sisältää työpaikkaperinnettä, tarinoita lennoilta ja maailmalta. Sen tuotto suunnattiin Mielenterveyden keskusliiton Prinsessa-koulukampanjaan. Lennokas on jatkoa sille, mutta lapsille suunnattu teos, Kivilaakso toteaa.

Lasten Keskuksen tuottama Lennokas -kirja julkaistaan Kirjamessuilla, jonka Tarinalaaksossa Lastenkeskuksen standilla kirjan tekijät ovat paikalla joka päivä kello 11-14. Lisäksi Lennokasta luetaan sunnuntaina Tarinateltassa.
Kirjan julkaisujuhlaa vietetään Aleksanterin teatterissa 7.11. kello 13. Ohjelmallisessa tapahtumassa puheen pitää kirjan kummi, uutisankkuri Arvi Lind. Lind kertoo, miten lukeminen on vaikuttanut hänen ammattilaisena jääkiekkoa pelanneeseen poikaansa Juha Lindiin. Illan juontajana toimii kympin uutisten kevennyksistä tuttu Mika Tommola. Lippuja myy Lippupalvelu.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLentoasema halutaan suojella
Seuraava artikkeliHyvin menee, paitsi viimeiset 5 minuuttia