Ilmailumuseo tallentaa Malmin lentoaseman toimintaa

ilmailumuseo tallentaa
Malmin lentoaseman toimintaa tallennetaan monipuolisesti Suomen Ilmailumuseon käyttöön. KUVA TOM EDVARDSSON

Kuluvan kesän aikana tallennetaan Helsinki-Malmin lentoaseman toimintakulttuuria valokuvin, videoin ja haastatteluin. Dokumentoinnin takana on Vantaalla toimiva Suomen Ilmailumuseo.

Suomen Ilmailumuseosta kerrotaan, että ”Malmi ilmailee 2015” –hankkeessa dokumentoidaan riippumattomasti ja monipuolisesti lentoaseman arkipäivän toiminnot.

-Tallennustyö kattaa Finavian palvelut sekä viranomais-, koulutus- ja muun yritystoiminnan. Projektissa tullaan tarkastelemaan myös ilmailun harrastustoimintaa kerhotasolla, toteaa hankkeen projektipäällikkönä toimiva kokoelma-amanuenssi Tapio Juutinen.
Projektin näkyvin osa, kenttätyöt, suoritetaan heinä-elokuussa. Museon suorittamassa nykyhetken tallentamisessa korostuvat ei-esineellisen tallentamisen muodot kuten valokuvaus, audiovisuaalinen tallennus, haastattelututkimus sekä keskiössä olevien ilmailun prosessien mahdollisimman tarkka mallintaminen jälkipolville.

Malmin tapauksessa olennaista on eri toimijoiden suhde itse lentoasemaan.

Tallennusprojektia ohjaa museon kokoelma-amanuenssi Tapio Juutinen ja käytännön kenttätöistä ja materiaalin tallennuksesta vastaa projektisihteeri Sonja Leppänen. Projektiin käytetään myös vapaaehtoistyövoimaa.
Dokumentointiprojektista saatava aineisto tallennetaan Suomen Ilmailumuseon kokoelmiin käytettäväksi näyttely-, tutkimus- ja julkaisukäyttöön sekä ulkoiseen viestintään.

Valokuvat, videot ja kertomukset tukevat yhtenäisen kuvan luomista Malmista lentoasemayhteisönä. Hankkeen kokemuksia ja loppuraporttia hyödynnetään myöhemmin vastaavien hankkeiden organisoinnissa muilla lentoasemilla.
Syyskuun lopussa päättyvä hanke on saanut Suomen Ilmailuliiton tukisäätiön rahoitusta vuonna 2015. Lentoasemainfrastruktuurin tallentaminen kuuluu Suomen Ilmailumuseon Museovirastolle ilmoittamiin tavoitteisiin valtakunnallisena ilmailun erikoismuseona kaudella 2015-2018.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliUusi poikittaislinja aloittaa ensi viikolla
Seuraava artikkeliEspanjansiruetanat löysivät Puistolaan