Lentokenttäpuheet lensivät valtuustossa

Yleiskaavan lähetekeskustelussa riitti paljon mielipiteitä Helsingin kaavoituksesta. Puheenvuoroja pyydettiin ahkerasti. Malmin lentokenttä nousi yhdeksi kaavoituksen kuumista perunoista. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Malmin lentokentän puolustajien ja vastustajien kielenkannat avautuivat Helsingin kaupungintalolla viime viikon tiistaina.

Kaupunginvaltuuston kokous venähti yli nelituntiseksi. Leijonanosa eli yli kolme tuntia ajasta kului kokouslistan viimeiseen aiheeseen, lähetekeskusteluun yleiskaavasta.
Lähetekeskustelussa ei tehdä päätöksiä. Silti moni valtuutettu oli käyttänyt etukäteen illan valmisteluun paljon aikaansa ja muotoillut esitettäväksi puheen, jolla vaikuttaa kanssapäättäjiin. Valtuutettujen päätettäväksi yleiskaava tullee ensimmäisen kerran keväällä 2016.

Keskustelun avasi kaavoituksesta vastaavan apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki. Sinnemäen mukaan tähän saakka kertyneessä yleiskaavapalautteessa korostuu luonnon merkitys. Hän lupasi, että luonnonsuojelumerkinnät nostetaan yleiskaavassa oikeusvaikutteisiksi.

Syksyllä kaupunkisuunnittelulautakunta saa eteensä saatujen palautteiden pohjalta muovatun uuden esityksen.

Lautakunnan johtaja Risto Rautava nosti bulevardisoinnin ja täydennysrakentamisen lisäksi Malmin lentokentän yhdeksi kaavan tärkeimmistä asioista.
– Lentokentälle voi rakentaa, luonto- ja lenkkipolut voidaan säilyttää, sanoi myöhemmin puhunut punavihreiden Sirkku Ingervo.
Kokoomuksen Seija Muurinenkin piti rakentamista tärkeänä.

Vihreiden Leo Stranius korosti koillisen vihersormen säilyttämistä ja toivoi Viikin viheralueiden ja Vantaanjoki-varren kaavoituksen tarkempaa harkitsemista.
– Olen valmis tinkimään periaatteesta. Kotiovelta ei tarvitse enää päästä koiran kanssa heti lenkkipolulle, kannatti viheralueiden supistamista puistolalaisdemari Osku Pajamäki.

Ensimmäisen Malmin lentokenttää pitkään ja hartaasti puoltavan puheen piti perussuomalaisten Nuutti Hyttinen, joka kritisoi tilannetta, jossa kentälle ei ole osoitettu korvaavaa paikkaa.
Seuraava kentän puolestapuhuja oli tapaninvainiolainen konkaripoliitikko Kauko Koskinen (kok.) Hän sanoi odottavansa mielenkiinnolla, miten vaalivoittaja keskustapuolue tulee puoltamaan lentokenttää.
– Säilyttäminen on tärkeää, korosti Koskinen.

Samaa mieltä oli puoluetoveri Heimo Laaksonen Heikinlaaksosta. Laaksosen mukaan tähän asti tehdyt kenttäpäätökset ovat vielä korjattavissa.
Saman puolueen Arja Karhuvaara ja Matti Niiranen taas olivat vahvasti kentän rakentamisen kannalla.

Illan railakkaimmista puolustuspuheista vastasi puistolalainen demari Sinikka Vepsä, joka oli päässyt valtuustoon varavaltuutetun pakeilta. Vepsä ihmetteli puheita viihdeilmailukentästä.
– Miehet taitavat olla vähän kateellisia, hän arveli ja oli sitä mieltä, että Malmin lentokenttää kehittämällä saadaan pääkaupunkiin taloudellista hyötyä.
– Malmin lentokentälle tulisi rakentaa vasta kun muut alueet on rakennettu, linjasi kantansa kokoomuksen Matti Enroth.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliRaide-Jokeri esitellään messuilla
Seuraava artikkeliLehmärallissa puskettiin ja ammuttiin