Helsingin kaupunginvaltuusto piti viime keskiviikkona ylimääräisen kokouksen, jonka aiheena oli maakunta- ja soteuudistus. Valtuuston kirkas enemmistö toivoi, että eduskunta hylkää uudistuksen. Suutarilalainen Terhi Peltokorpi (kesk.) ja kaksi muuta valtuutettua olivat toista mieltä.
Helsingiltä päätösvaltaa vievä maakunta- ja soteuudistus on ylipormestari Jan Vapaavuoren mielestä iso harppaus pääosin huonompaan.
– Pahimmillaan terveiden ja vähäongelmaisten terveydestä tehdään kannattavaa ja sairaita pallotellaan, latoi jopa kokoomuspormestari yli puolen tunnin puheessaan.
Viiden tunnin ja yli 70 puheenvuoron maratonkokouksen ainoa äänestys käytiin Pekka Puskan (kesk.) esityksestä, että valtuustokeskustelu merkitään vain tiedoksi, eikä Helsinki lausu valtiolle mitään.
Äänestyksen lopputulema oli, että valtuusto kannatti äänin 82-3, että valtuusto antaa eduskunnalle uudistuksen hylkäämistä esittävän lausunnon. Puskan lisäksi Sampo Terho (sin.) ja suutarilalainen Terhi Peltokorpi (kesk.) vastustivat lausunnon antamista.
Peltokorpi piti erikoisena, että Helsinki lausuu nyt, kun maakuntauudistus on jo likipitäen tehty. Edessä ei ole mitään lausuntokierrosta, johon kunnat voisivat enää vastata. Eduskunnan päätettäväksi uudistus on tulossa kesäkuussa.
– Olen julkisuudessa ihmetellyt, miksi tämä kokous pidetään. Ihmettelen edelleen. Myös sitä, että esitystekstin lopussa lukee, että lausunto toimitetaan eduskunnalle, niin kenelle tämä lausunto aiotaan toimittaa. Hallitus on antanut esityksensä, Peltokorpi kyseenalaisti.
– Olisin toivonut, että maan hallituksen edustajana Peltokorpi olisi puolustanut, että minkä takia tämä on Helsingin näkökulmasta kannatettavaa, iski tapulikaupunkilainen Veronika Honkasalo (vas.).
Hän maalaili kuvaa, jossa Helsingiltä leikataan ja kasvatetaan hyvinvointieroja entisestään ja jätetään vanhukset koteihinsa sairastamaan.
Myös tapaninkyläläinen Mari Rantanen (ps.) kritisoi sote-palvelujen tuottajamallissa yksityisen rengin päästämistä isännäksi.
Puistolalainen Sinikka Vepsä (sd.) toi terveisiä sairaanhoitajapäiviltä, jossa sotehuoli näkyi ja tuntui. Puistolalaistunut Alviina Alametsä (vihr.) uskoi valtiolta tulevien euroleikkausten osuvan etenkin helsinkiläisiin ja ihmetteli, miksi mielenterveysongelmien hoito on sote-uudistuksen papereissa niin epäselvä.
Niin tapanilalainen Björn Månsson (ruots.) kuin viikkiläinen Abdirahim ”Husu” Mohamed (sd.) ihmettelivät, miksi toimivaa mallia romutetaan.
– Kapitalismin rattaat on voideltu työmiehen verellä. Työmiehen tilalle voisi vaihtaa sanan vähäosaiset, koska niin pelottavalta tämä kansallisomaisuuden uusjako näyttää. Kepun ja kokoomuksen tyhmyyksissään rakentama pajatso, kuvaili Abdirahim uudistusta.
Äänestyksessä kaikki salin kokoomusvaltuutetut käänsivät Arkadianmäelle selkänsä ja kannattivat Helsingin omaa lausuntoa.
Pirjo Pihlajamaa