Raide-Jokeri esitellään messuilla

Raide-Jokerista aiotaan tehdä maamme ensimmäinen pikaraitiotie. Kuva havainnollistaa, miltä raitovaunu näyttää Viikin Koronan edessä. HAVEINNEKUVA

Nyt kumipyörillä porhaltava Jokeri 1 eli runkolinja 550 on tarkoitus nostaa vuoteen 2025 mennessä raiteille. Jokerimessuilla voi keskustella suunnittelijoiden kanssa Raide-Jokerista sekä aikeista rakentaa taloja raidereitin varteen.

Messuilla on mahdollista jättää liikennesuunnittelijoille suunnitelmasta oma mielipide. Sillä saattaa olla vaikutusta työn alla olevaan kaavaluonnokseen.
Jokerimessuja on Helsingissä kolmessa eri paikassa ja Espoossa kahdessa. Itä-Helsingin messut ovat tiistaina Viikissä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tiloissa.
Ajatuksia Raide-Jokerin pysäkkiratkaisuista ja linjan varren lisärakentamisesta voi kertoa juhannukseen asti myös vastaamalla karttakyselyyn osoitteessa kerrokartalla.hel.fi.

Raidelinjalle laaditaan parhaillaan hankesuunnitelmaa. Eri puolille reittiä tullaan tekemään asemakaavamuutoksia. Koillis-Helsingissä se tarkoittaa ensi alkuun uutta siltaa yli Lahdenväylän sekä Viikintien eteläreunan kaavoitusta raideliikenteelle.
Helsinki haluaa tehdä pysäkkien ympäristöistä vetovoimaisia asumisen, työn ja palveluiden alueita.

Täydennysrakentamista kaavaillaan Viikin lisäksi muun muassa Myllypuroon, Roihupeltoon, Oulunkylään, Maunulaan, Haagaan ja Pitäjänmäkeen.
Viikintielle asuntoja on esitetty myös uusimmassa yleiskaavan luonnoksessa. Raidelinjaus on hyväksytty jo Yleiskaava 2002:ssa.
Viikintien varteen tulisi kaksi pysäkkiparia. Tien reunoille aiotut asunnot lakaisisivat alleen Viikin koetilan peltoja.

Itäkeskuksesta Viikin kautta Otaniemeen kulkevasta Raide-Jokeri on ilman veroja arviolta yli 211 miljoonan euron investointi.
Pelkästään Viikintien rakentaminen noin 1,6 kilometrin matkalta maksaisi verottomana yli 5 miljoonaa euroa.

Suunnittelijat uskovat, että palvelujen läheisyyden ja nopean raideyhteyden ansiosta asukkaiden tarve käyttää omaa autoa vähenee.

Pirjo Pihlajamaa

Jokerimessut ti 19.5. klo 15.30–19.30, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, Viikinkaari 2 a. Samansisältöiset infovartit ovat klo 17 ja 18.30.

Edellinen artikkeliAtletico ja MPS mättivät maaleja, PuiUlle arvokas vierasvoitto
Seuraava artikkeliLentokenttäpuheet lensivät valtuustossa