Laiholan talo meni nurin tyhjillä äänillä

Laiholan talo
Talon julkisivuun on käyty spreijaamassa surunaamoja. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Kaupunginvaltuustossa nähtiin viime keskiviikon ponsiäänestyksessä sellainenkin kummallisuus, jossa yksi ei-ääni voitti 39 jaa-ääntä. Tämä johtui siitä, että ponnen läpimenoon olisi tarvittu 43 ääntä, mutta valtaosa eli 42 paikalla olleesta päättäjästä ei äänestänyt ei eikä jaa. Sen sijaan he äänestivät tyhjää.

Äänestys koski monelle puistolalaiselle tärkeää Laiholan taloa, jonka näkeminen kertoo Suurmetsäntietä lännestä saapuvalle, että nyt tultiin Puistolaan.

Alueen demarivaltuutettu Sinikka Vepsä on paikallisten toiveita kuunnellen tehnyt talon säästämiseksi aloitteen. Se on saanut tähän mennessä kylmää kyytiä kaupunkiympäristölautakunnassa ja kaupunginhallituksessa, koska lähellä on yksi kuuluisa lentokenttä, jonka aluesuunnitelmiin Puistolan puolen tontti on nivottu.

Myös valtuustolta toivottiin aloitteelle hylsyä. Vepsä ei tästä lannistunut, vaan teki ponsiesityksen, ja piti perustellun puheen siitä, että miksi Puistolan ainoa jäljellä oleva maanviljelystilan päärakennus pitäisi säästää ja kunnostaa kaupungin omaan asukaskäyttöön. Vepsä tarkensi, että kulttuurihistoriallinen kohde sijaitsee yleiskaavassa viher- ja virkistysalueen puolella, jota viereen aiottujen kerrostalojen ei pitäisi uhata päärakennusta.

Vasemmiston Sami Muttilainen oli samaa mieltä ja kannatti pontta. Lyhyen keskustelun jälkeen edessä oli äänestys, jossa istuva valtuusto ei tule jäämään merkkikirjoihin Puistolan menneisyydestä kertovien muistojen vaalijana.

Tilanteen nurinkurisuutta kuvaa se, että vielä edellisviikolla valtuutetut puhuivat pontevasti kulttuurihistoriasta ja vanhojen rakennusten merkityksestä Helsingin kaupunkikuvalle. Nyt valtuutetut vaikenivat Vepsän, Muttilaisen, Heimo Laaksosen (kok) ja Jukka Järvisen (sd) Laihola-puolustusta lukuun ottamatta. Alle kymmenessä minuutissa hirsitalo oli nuijittu purettavaksi.

Talon taru ei kuitenkaan ole vielä lopussa. Kunnostusta vaaditaan myös Oma Stadi -hankkeissa, joista helsinkiläiset pääsevät äänestämään ensi vuonna. Edelliskerralla kaakkoishelsinkiläiset äänestivät ykköseksi Aino Acktén huvilan kunnostuksen, jonka korjaus maksaa miljoonan poikineen. Laiholan talolle riittäisi vähemmän ja talkoohenkeä uskotaan löytyvän. Ensi syksy näyttää, löytyykö asialle vielä kannatusta.

Pirjo Pihlajamaa


Vihreällä väritetyt nimet halusivat säästää Laiholan talon. Lopuista valtuutetuista vain Risto Rautava (kok) vastusti ajatusta. Sinisellä merkityt painoivat tyhjää ja tuo ratkaisu vei Rautavan leiriin. Valkoisella merkityt olivat äänestyshetkellä pois. HELSINKI-KANAVAN ÄÄNESTYSKARTTA
Edellinen artikkeliLaiton autoralli Satulinnaan jatkuu
Seuraava artikkeliTapanilan Erän Hannes Toloselle A-junioreiden SM-hopeaa