Tuhannet kaupunkilaiset halusivat kokea viime lauantaina sen hetken, jolloin Viikin opetus- ja tutkimustilan lehmät päästetään talvitauolta ensimmäisen kerran laitumelle.

– Kuinka moni ei ole koskaan nähnyt lehmien laitumelle pääsyä? Käsi ylös!
Enemmistö kohottaa kätensä, kun laiduntapahtuman juontajaksi pestattu tv-kasvo Janne Kataja luo tunnelmaa ennen h-hetkeä. Aivan kohta Viikin noin 130 lehmästä päästetään puolet laitumella.
Nyt lehmä nimeltä Insider ravaa lauman etunenässä, ja sille lankeaa kunnia korkata sähkölangalla aidattu pelto. Nautoja saapuu pikku ryhminä lisää ja kohta 65 ammua kirmaa kuka häntä pystyssä ravaten ja kuka pukitellen.
Välillä lehmät pysähtyvät puskemaan toisiaan ja koettavat kivuta laumahierarkiassa mahdollisimman korkealle. Lisäksi haetaan ystäviä, joita voi pestä karhealla kielellä ja joiden kanssa voi lyödä päät yhteen ystävällismielisesti. Liki kaikilta on leikattu sarvet pois tai sitten ne eivät ole vielä kasvaneet.
Osa pysähtyy tuijottamaan arvioivasti yleisöä ja kamerat ovat ahkerassa käytössä.

Kun lehmät alkavat rauhoittua, siirtyvät ihmiset takaisin tilan sisäpihalle, jossa riittää kaupunkilaiselle lisää ihmeteltävää.
Navetan eteen parkkeeratun maitoauton luona opitaan, että navetalta toiselle suuntaavan maitoauton päivälenkki on noin 500 kilometriä, se ehtii käydä keskimäärin parilla kymmenellä tilalla ja yhdellä tilalla viivytään kymmenisen minuuttia.
Auton peräosassa on tietokone, joka kerää tietoa maidosta ja miltä tilalta maito tulee.
Auton etuosassa on kylmätila, jossa tilalle toimitetaan maitotuotteita kuten rahkaa.
Ennen luomumaitotilalle menoa maitosäiliö pestään huolellisesti. Luomutiloja on harvemmassa, joten tankki täyttyy hitaammin. Isommat kuljetuskustannukset ovatkin painava syy luomumaidon kalliimpaan hintaan.
Heinäladon puolella lapset pomppivat heinäkasassa ja vieressä aikuiset heittäytyvät selälleen heiniin ja kotialbumeihin kertyy uusia muistoja.
Pikku poika puistaa päätään toimittajan kysymykselle, että mihin lehmätila tarvitsee kuivaa heinää. Vastauksen jälkeen heinäleikki jatkuu.
– Joka syksyisessä Päivä maalla Viikissä –tapahtumassa on tavallisesti noin 3 000 ihmistä ja tekemistä on paljon enemmän. Tänään täällä on väkeä varmasti vähintään saman verran, arvioi ihmispaljoutta ohjaamaan tullut kasvintuotantotieteiden opiskelija Touko Laakkonen.
Pirjo Pihlajamaa