Yhden suojatien suunnittelu vie vuoden

Asukasillassa oli suuri määrä virkamiehiä vastailemassa asukkaiden kysymyksiin. Kuva Teija Loponen
Pihlajamäen pormestari-illassa mielenkiintoisia asioita
Pormestarin asukasilta Pihlajamäen, Pihlajiston ja Viikinmäen asukkaille sujui sopuisasti, vaikka välillä asukkailla niska punoittikin vastauksia kuunnellessa. Joku totesi illan päätteeksi, että hyviä poliitikon poikaisia, niin hienosti ohitettiin kysymys muutamissa vastauksissa.
Selviäkin vastauksia saatiin. Harjulanpolulle on kaivattu pitkään suojatietä koululaisten turvaksi ja sitä luvattiin Raide-Jokerin yhteydessä. Nyt luvattiin, että suunnittelu käynnistyisi ensi vuonna. Kun tivattiin valmista, kuultiin että kovin moni asia vaikuttaa suunnittelutyön kestoon. Lopulta selvisi, että minimiaika yhden suojatien suunnittelulle on vuosi ja pisimmillään se voi viedä viisi vuotta. Vieressä istuja tiesi kertoa, että jokunen vuosi sitten maalattiin Kumpulassa yksi suojatie itse odottamiseen kyllästyneinä. Selvän vastauksen antoi myös pormestari Juhana Vartiainen: Rahan on annettava puhua. Vastaus liittyi Malmin lentokenttään, se on pormestarin mukaan arvokas alue. Kysyjä halusi tietää, miksi ei ole osoitettu luvattua uutta paikkaa lentotoiminnalle, eikä Viikin ampumarataa korvaavaa Kivikon ampumarataa rakennettu. Kysyjä myös tiesi, että rajavartiolaitos ja ambulanssikoneet ovat välillä pulassa Helsinki-Vantaan kentällä, kun eivät voi laskeutuvien koneiden alla nousta.
Pihlajamäki-Seuran puheenjohtaja Milja Parviaista huolettivat lähiluonto ja alueen kulttuuriarvot, joita täydennysrakentaminen uhkaa. Savelanpuiston reunaan ei pitäisi asuntoja rakentaa. Pihlajamäen ostoskeskuksen viereen, paraatipaikoille nousevien kerrostalojen rakennusmassa ihmetytti myös. Vastaus oli, että nelikerroksisille rakennuksille ei löytynyt tekijää, mutta kun massaa kasvatettiin, rakentajakin löytyi. Joku kysyikin päättäjiltä, rakennetaanko Helsinkiä gryndereiden ehdoilla. Anna-Liisa Korhonen ihmetteli, miksi Pihlajiston ala-aste on odottanut jo pari vuotta remonttia ja sen väliaikaistilat ovat vallanneet puiston. Tähän kaupunkiympäristön Jouko Snellman vastasi, että remonttitarjouksia ei saatu yhtään. Nyt suunnittelun alla on isompi rakennus, johon tulisi myös päiväkoti. Tämän rakennustyöt alkanevat ensi kesänä.
Diakoni Anna Hiekkataipaletta huoletti se, että asukkaat eivät tiedä etuuksista ja palveluista, joihin olisivat oikeutettuja ja samoin häntä huoletti yhä korkea asunnottomien määrä. Asunnottomien määrä on sotesta vastaavan Leena Turpeisen mukaan mukaan laskussa ja palveluiden saannin helpottamiseksi ollaan perustamassa Oulunkylään hyvinvointi- ja perhekeskusta. MLL:n Katri Tarkiainen huomautti, että lapsiperheille ja iäkkäille kulku Oulunkylään ei ole helppoa ja lisäksi ihmiset eivät halua mennä suuriin keskuksiin, on turvallisempaa asioida esimerkiksi pienessä neuvolassa erilaisten tartuntavaarojenkin takia.
Esille nousivat myös nuorten hyvin/pahoinvointi, nuoret itse toivoisivat lisää tiloja, mutta niitä ei ole luvassa. Pyörätien puuttumista Pihlajiston läpi ihmeteltiin, siihen liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen totesi, että autoliikenteessä on pyörien hyvä ajaa. Talvikunnossapitoon on saatu Kaupunkiympäristön Ville Lehmuskosken mukaan lisää resursseja ja päiväkotiverkostosta varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Eeva Tiihonen totesi, että mitään päiväkot
Nuoria kiinnosti tietää, onko alueelle luvassa lisää tiloja nuorison kokoontua. Ei ole.
Kysymystä esittämässä Vilhelm Palokangas
sälvän leikkipuiston suunnittelu ja toteutus alkaa ensi vuonna. Teija Loponen
Diakoni Anna Hiekkataipale kysyi asiakkaidensa puolesta tukipalveluiden saatavuudesta.

Nuoria kiinnosti tietää, onko alueelle luvassa lisää tiloja nuorison kokoontua. Ei ole.