2500 leiriläisen Eldis kohosi Malmin lentokentälle

Kaikkien osastojen kyltit näkyivät avajaisissa eturivissä, sitten ne vietiin leirialueelle kertomaan ohikulkijoille, keitä teltoissa majailee. Kuvat Teija Loponen

Malmin lentokentän niityt ajeltiin viime viikolla ja nyt ne ovat täynnä telttoja. Kansainvälinen palokuntanuorten ja palokuntalaisten Eldis 22 –leiri käynnistyi sunnuntaina. Leirille osallistuu kaikkiaan noin 2500 henkeä, Suomen lisäksi palokuntaväkeä tuli Saksasta, Itävallasta ja Tšekistä.

– Kolme vuotta on suunnitelmia tehty ja tänään leiri käynnistyy virallisilla avajaisilla kello 16, kertoo leirin viestintäpäällikkö, Malmin VPK:hon kuuluva Juuso Gardemeister innoissaan.

Gardemeister iloitsee siitä, että leirille saatiin paljon tulijoita myös muista maista.

– Vanhoja tuttuja on kiva tavata ja sitoa uusia ystävyyssuhteita. Muilta oppii aina uutta ja on myös mukava opettaa heille suomalaisia toimintatapoja.

Eri maissa vapaapalokunnat toimivat hieman eri tavoin, esimerkiksi Saksassa Juuso tietää työnantajilla olevan velvoitteen päästää kaikki VPK:laiset suorittamaan palokuntatehtäviä tarvittaessa.

– Heillä on myös paljon laadukasta kalustoa busseista paloautoihin ja he toivat niitä tännekin.

Leiriviikon aikana 7–17-vuotiaat leiriläiset suorittavat palokuntanuorten koulutusjärjestelmän mukaisia kursseja.

– Alle 14-vuotiaat suorittavat peruskursseja, eli harjoittelevat sammutustaitoja, vesipelastusta ja ensiaputaitoja. Yli 14-vuotiaat saavat valita valinnaiskursseja. Koulutus kestää aamuyhdeksästä iltapäivään. Kello 16 jälkeen alkaa vapaa-aika, johon on leirillä monenlaista tarjontaa, mutta halutessaan ryhmät voivat lähteä myös vaikkapa Linnanmäelle tai Korkeasaareen.

– Kansainvälisten leiriläisten ohjelma on vähän erilainen, heillä on enemmän Helsinkiin tutustumista, palokuntamuseossa käynti, makkaranpaistoa Nuuksiossa ja niin edelleen, viestintäpäällikkö valaisee.

Malmin lentokentälle on syntynyt oma pieni kaupunkiyhteisönsä, jossa on oma päiväkoti, sairaala, radioasema, kioski ja kauppa sekä ”matkatoimisto” retkiä varten.

Ruoka haetaan lämpimänä Helsingin medialukiosta ja Jakomäen uimahallissa toteutetaan vesipelastuskoulutusta.
Kaikki tapahtuu vapaaehtoisvoimin.

– Meillä on tarjota kaikille halukkaille tehtävää niin VPK-toiminnassa, kuin täällä leirilläkin. Esimerkiksi aamupuuron keittäjät ovat olleet samoja henkilöitä jo vuosikymmenet. Nousevat aamulla viideltä puuronkeittoon, jotta 7.30 pääsevät ensimmäiset syömään, Juuso kertoo.

– Leirillä tarvitaan paljon monenlaista tarviketta koulutuksiin ja saimme iloksemme Helsingin pelastuslaitokselta paitsi välineitä lainaksi, myös kouluttajia. Lisäksi leiriläiset pääsevät tutustumaan vieressä olevaan pelastuslaitoksen yksikköön.

VPK:laisista noin 60 % on poikia. Varsinaiset leiriläiset ovat 7 vuotta täyttäneitä, mutta leirillä on paljon lapsia aina yksivuotiaista lähtien. Sitä varten siellä on oma päiväkotikin.

Kouvolan Selänpään VPK:sta leirille tuli yhdeksän nuoren iloinen joukko sekä viisi aikuista. Osa on ollut pitkään mukana toiminnassa, osalle neljän vuoden välein järjestettävä leiri on ensimmäinen.

Selänpään VPK:n iloinen joukko.

Kun kysyy mikä leirillä on parasta, on useimmilla vastaus kaverit ja ruoka, niin vastasi myös Anita Pessa, VPK:lainen vuodesta 2013.

– Minulla oli jo kaipuu leirille, toteaa puolestaan vuodesta 2011 VPK:ssa toiminut Laura Pessa.

Eemeli Järvi on ollut mukana jo 6-vuotiaasta ja hänestä parasta ovat kisat. SM-kisoista tuli juuri 8.sija ja leirillä he ovat mukana sankoruiskulla sammutuksen finaalissa.

Milja Muikku puolestaan on suorastaan syntynyt vapaapalokuntalaiseksi, vanhemmat ovat nytkin leirillä hommissa. Milja oli alkuun mukana ”pakosta”, nykyään jo ihan vapaaehtoisesti.

Leirin anteja he kaikki odottavat innolla, samoin uusia tuttavuuksia.

Teija Loponen

Liput nousevat salkoon ennen avajaispuheita.
Edellinen artikkeliAjoreitti muuttui Jäkälätiellä juhannuksen jälkeen
Seuraava artikkeliViikin Sotkankolon lapset viljelijöinä