Pukinmäen VPK:lla juhlittiin 110 vuotista taivalta

Pukinmäen VPK on vanhin yhä toimiva yhdistys Pukinmäen alueella. Ikää on ehtinyt karttua jo 110 vuotta. Juhlissa taustalla pyörikin valokuvia monien vuosikymmenten takaa kertomassa toiminnasta ja sen muuttumisesta.

Pukinmäen alkaessa kasvaa ja tulipalojen lisääntyessä sekä puurakenteisten talojen puilla lämmittämisen, että vuonna 1862 käynnistyneen junaliikenteen vetureista lentävien kipinöiden vuoksi, päätti Malmin VPK perustaa sinne komppanian vuonna 1910.

Pukinmäen VPK:n toiminta alkoi vuonna 1912 Pukinmäen kartanon mailla.

– Siellä on piharakennuksessa vielä tallessa yhdet hevosvetoiset sammutusrattaat, kertoi tilaisuudessa juhlapuheen pitänyt kotiseutuneuvos Tero Tuomisto.

Tuomisto nauratti yleisöä kertomalla VPK:lla olleen myös hupaisan roolin yhdessä kartanolla esitetyssä kesäteatterinäytelmässä.

Uusi nousukausi VPK:lla alkoi Tuomiston mukaan 1920-luvulla, jolloin muun muassa Pukinmäessä asunut säveltäjä Erkki Melartin ilmoittautui sen kannattajoukkoon.

Nykyisellä VPK:n tontilla Eskolankuja 4:ssä sijaitsi aikoinaan myös palokunnan tanssilava. Autosuoja sen sijaan oli maapohjainen, mutta silti se kelpasi myös juhlatilaksi, kunhan autot ajettiin ulos.

Juhlien vierasjoukolla oli kovin yhteläinen vaatetus, kaikki edustivat vapaapalokuntia.

Juhlijoilla oli itselläänkin monenlaista muistitietoa menneiltä vuosilta, kuten VPK:n palokaivon kannen syttyminen tuleen. Vuonna 1922 tehtävään nousseesta palopäällikkö Wilhelm, Ville, Berghemistä kiersi myös monenlaisia tarinoita. Kuulopuheiden mukaan hän esimerkiksi olisi vaatinut jokaisesta perheestä jäsenen mukaan VPK:n toimintaan ja ilmoittaneen, että ellei perheenjäsentä tule, ei perheen talon mahdollista tulipaloakaan sammuteta.

Pukinmäen VPK:n 110-vuotisjuhlia vietettiin parissa osassa. Virallisessa juhlassa mukana olivat muiden vapaapalokuntien puheenjohtajat ja palopäälliköt sekä pelastusliiton edustajia. Siellä myös jaettiin ansiomerkkejä pitkään toiminnassa mukana olleille tai muuten ansioituneille Pukinmäen VPK:laisille. Ansiomerkkejä saivat muun muassa Harri Elers, Ville Jusenius, Jesse Aalto, Janne Sainio, Torbjörn Stenholm, Kimmo Ruusuvuori ja Pasi Kovalainen.

Toiset juhlat olivat sitten rennommat, ne pidettiin Pukinmäen VPK:n omalle miehistölle.

VPK -toiminnasta kiinnostuneita Pukinmäen VPK:n päällikkö Kimmo Ruusuvuori kehottaa ottamaan rohkeasti yhteyttä, mukaan kyllä mahtuu.

Teija Loponen

Vuosikymmenet toiminnassa mukana ollut Torbjörn Stenholm, palopäällikkö Kimmo Ruusuvuori ja puheenjohtaja Pasi Kovalainen palkittavina.
Edellinen artikkeliRomuautot pelastuslaitoksen harjoitusvälineinä Malmilla
Seuraava artikkeliPunaista valoa Sinikka Vepsän liikenneturvallisuusehdotuksille