Luontoretkiä Viikkiin, Jakomäkeen ja lentokentälle

Pornaistenniemestä pääsee esteettömiä pitkospuita pitkin lintulavoille Lammassaareen. Kuva Teija Loponen

Kaupungin järjestämille luontoretkille pääsee jo äitienpäivänä, ja sillloin ihan lähelle, Viikkiin. Luontoretkiä järjestetään ympäri pääkaupunkiseutua pitkin kesää ja ne ovat kaikille avoimia.

Pääkaupunkiseudun luontokohteisiin järjestetään tänä vuonna 125 opastettua retkeä. Tiedot retkistä on koottu vuoden 2022 luontoretkikalenteriin, jota saa painettuna kirjastoista huhti−toukokuun vaihteessa. Kalenteri on julkaistu myös pdf-muodossa verkossa.

Pääkaupunkiseudun luonto on uskomattoman monipuolinen, mikä tulee esille luontoretkikalenterissakin.

Luontoretkikalenterin opastetut retket ja puistokävelyt käynnistyvät muuttolintujen ihailulla toukokuussa ja päättyvät marraskuussa kaamosretkeilyyn ja taimenten kudun tarkkailuun. Retkikalenteri antaa eväitä vastuulliseen luonnossa liikkumiseen myös omatoimiretkillä. Sekä opastetuilla että omatoimiretkillä on helppo käydä julkisilla kulkuvälineillä.

Retkikalenterin tarjonnassa on myös uusia retkiä, kuten koululaisten digikasvioretki ja Helsingin saaristoon kuljettavat perheretket.

Koillis-Helsingin ensimmäinen luontoretki on tarjolla jo tänä sunnuntaina, 8.5. Koko perheen äitienpäiväretki vie Viikin arboretumiin ja Keinumäen lintutornille. Retkelle lähdetään kello 14 Gardenian piha-alueelta, Koetilantie 1. Retki kestää kaksi tuntia.

Seuraava lähiluontoretki tehdään 19.5. linturetkenä Pornaistenniemeltä Lammassaareen. Pornaistenniemeltä Jokisuuntien eteläkärjen pysäköintialueelta on lähtö klo 18 ja paluu kello 20. Retkellä on esteetön reitti.

Torstaina 26.5. seurataan lintuoppaan lintujen iltapuuhia Lammassaaressa. Sinne mennään omatoimisesti lankkupolkua pitkin Pornaistenniemestä niin, että perillä ollaan kello 18. Tämäkin retki on kaksituntinen. Perillä Lammassaaressa päivystää lintuopas opastaen retkeläisiä Lammassaaren esteettömällä lintulavalla / lintupiilossa.

Samanlainen retki on luvassa tiistaina 7.6. klo 18. Lintuopas päivystää esteettömällä lintulavalla / lintupiilossa Lammassaaren pesiviä rantalintuja klo 18–20 ja opastaa kurkistamaan kaukoputkeen. Sinnekin on omatoiminen saapuminen lankkupolkua pitkin Pornaistenniemestä Lammassaareen.

Kesäkuun lopulla tutustutaan vielä muun muassa Jakomäen linnoitusalueeseen ja Malmin lentokentän niittyaarteisiin.

Retket ovat maksuttomia, mutta jos niihin sisältyy lauttamatka, kustantavat osallistujat sen itse. Retkille on vapaa pääsy lukuun ottamatta joitain erityisretkiä, joihin on ennakkoilmoittautuminen. Opastukset ovat pääosin suomenkielisiä, mutta osalla retkistä on myös ruotsinkielinen opastus.

Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin ja perheretkillä liikutaan lasten ehdoilla. Osa retkistä on myös esteettömiä.

Luontoretkille kannattaa pukeutua sään mukaisesti, ottaa juomista ja ehkä eväätkin mukaan sekä linturetkille kiikarit, jos sellaiset omistaa.

Teija Loponen

Luontotietoutta voi opiskella myös näin Pornaistenniemen luontopolulla. Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliPerinteitä ja muutoksia
Seuraava artikkeliKipa siirtyi Koillisen Stadiluotsiksi