Kipa siirtyi Koillisen Stadiluotsiksi

Kirsti Kallansalo on huhtikuun alusta toiminut Koillisen Stadiluotsina. Kuva Teija Loponen

Kirsti Kallansalo, etenkin täkäläisille entisille nuorille tuttu Kipa, siirtyi huhtikuun alussa Stadiluotsi Lotta Jäättelän äitiysloman sijaiseksi Koilliseen. Kipaan voi nyt olla yhteydessä kaikissa Helsingin kaupungin palveluihin liittyvissä osallisuus-, ja vaikuttamiskysymyksissä.

– Koillinen on minulle hyvinkin tuttu. Olen työskennellyt Helsingin kaupungin nuorisopalveluilla Jakomäen, Tapulikaupungin ja Puistolan nuorten alue-, ja osallisuusohjaajana. Nyt Stadiluotsina tehtäväni on edistää kaikkien kaupunkilaisten osallistumismahdollisuuksia sekä tarjota tukea ja neuvoa osallistuvan budjetoinnin eri vaiheissa.

Kirsti aloitti vuonna 2003 Koillisessa työskentelyn ja moni asia on muuttunut täällä paremmaksi.

– Muistan mainiosti, kun Jakomäen nuta oli suljettuna pitkään remontin vuoksi ja meillä oli siinä pihalla kontti ja teltta, jossa oli sohvat nuorille. Sitten ilmoitettiin, että Ranskasta tulee delegaatio vierailulle ja haluavat nähdä jonkun lähiön ja tulevat Jakomäkeen. Siinä oli pormestari Pajunenkin vähän ihmeissään, kun näki toimintatilamme. Lisäksi vierailun aikana satoi kaatamalla. Mutta toisaalta me osoitimme, että olemme joustavia ja järjestämme nuorille keinolla millä hyvänsä yhteisen kokoontumispaikan. Toiminta teki vaikutuksen ranskalaisiin ja myös Jussi Pajuseen, joka jopa uudenvuoden puheessaan muisti meitä oikein nimiltä, Kipa muistelee hymyillen.

– Ja taisi se nuorisotalon remonttikin sen jälkeen vähän vauhdittua!

Jakomäestä mukavia muistoja tuovat mieleen myös graffitiseinä sekä Lähiöprinsessat, jotka toivat paljon julkisuutta Jakomäelle.

– Mitähän heille mahtaa kuulua? Moni entinen nuori on nyt aikuisena FB-kaverini, mikä on tosi mukavaa.

Jakomäen ohella mukavia muistoja riittää Tapulikaupungista, josta Kipan mieleen jäi erityisesti nuorten järjestämä Piikkipuskarock.

– Sitä kun ryhdyttiin puuhaamaan, emme yhtään huomanneet, että nuorten keksimä nimi oli ehkä vähän arveluttava, ennen kuin joku siitä huomautti. Mutta tosi kiva ja onnistunut tapahtuma sekin oli.

Kipa myöntää, että eniten häntä sykähdyttää se, kun näkee nuorten pääsevän toteuttamaan itseään ja esille erilaisissa tapahtumissa.

– Nuorten äänen kuuluminen ja heidän huomioimisensa on hienointa, mitä tiedän.

Kirsti Kallansalo on työskennellyt myös viisi vuotta maahanmuuttajanuorten parissa, oli Mellunkylässä aluetyöntekijänä nuorisotyössä ja viimeiseksi Pohjoisen ja Kaarelan Stadiluotsina. Nyt siirto tuli Koilliseen, jonka on siis varsin tuttu paikka.

– Stadiluotsina on tosi tärkeää se, että tehdään yhdessä kaikille parempaa Helsinkiä. Täällä erityisesti Malmi on nyt keskipisteenä kaupunkiuudistuksen kohteena.

– Yhteisöllistä tekemistä ja osallistumista toteutetaan toukokuussa Tapulikaupungissa, jossa järjestetään super kiva viikonloppu 20.–22.5. Koko viikonloppu on täynnä maksutonta toimintaa kaikenikäisille. Perjantai 20.5. on suunnattu nuorille klo 15–19. Tapulin asukastalolla on mahdollisuus tehdä omaa musiikkia ja kokeilla erilaisia soittimia. Nuorisotalolla taas taiteillaan makeimmat kevätkynnet ja Linnanmäen sirkuskoulu opettaa siellä sirkustemppujen saloihin.

Lauantaina 21.5. on ohjelmaa koko perheelle klo 10–14. Nuorisotalolla on kesäkassin ja katutaidetarran tekoa, Linnanmäen sirkuskoulun opettamia sirkustemppuja, Parkour kokeilua ja Asukastalolla tehdään omaa musiikkia ja kokeillaan soittimia.
Sunnuntaina järjestetään opastettu Tapulin viherkävely, jolla tutkitaan, kuinka Tapulikaupunki on puhjennut kukkaan.

Kipa toivoo kaikenikäisiltä koillisen asukkailta yhteydenottoja, parhaiten hänet saa kiinni sähköpostitse kirsti.kallansalo(at)hel.fi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLuontoretkiä Viikkiin, Jakomäkeen ja lentokentälle
Seuraava artikkeliLukijalta: Kiitos veteraanipäivän konsertista!